Opleiding Helpende Zorg en Welzijn | mbo 2 - 3e leerweg

De helpende zorg en welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Hij ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving zoals een zorginstelling of ziekenhuis.

 

Ook in dienstverlenende organisaties kan de helpende zorg en welzijn werken. De werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van maaltijden, schoonmaken, helpen bij persoonlijke verzorging of begeleiden bij activiteiten. Hij voert eenvoudige, routinematige werkzaamheden uit in laagcomplexe, stabiele en veelal langdurige situaties. In meer complexe situaties, bijvoorbeeld in een zorginstelling, werkt hij in teamverband en assisteert hij collega’s bij de zorgverlening en/of de sociaal-agogische werkzaamheden.

 

De helpende zorg en welzijn heeft een open en sociale houding. Ook is hij alert en integer. Je kunt je inleven in anderen en behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, kunt goed samenwerken, organiseren en staat open voor feedback. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin.

inhoud opleiding Helpende Zorg en Welzijn

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat op afgesproken momenten naar school en volgt daarnaast geplande lessen op afwijkende momenten.

 

De opleiding wordt blended aangeboden in de 3e leerweg en duurt zo lang als nodig is voor de student maar maximaal één jaar om op basis van een individueel ingerichte leerroute het diploma te kunnen behalen. Dit maakt dat de deelnemer snel(ler) klaar kan zijn met de opleiding. De deelnemer wordt intensief begeleid door een docent/leercoach.

 

Tijdens het lesprogramma doe je kennis op over ziektebeelden, anatomie, fysiologie, voeding en wonen, verzorgende handelingen en het geven van persoonlijke verzorging. Je oefent vaardigheden in de praktijk en op school. Tenslotte werk je aan rekenen, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen.

 

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Je doorloopt een uitgebreide intake met activiteiten. Je verstrekt informatie over de eigen (werk-)achtergrond en schrijft een motivatiebrief waarin je uitlegt wat de reden is dat je voor deze opleiding gekozen hebt. Ook maak je een startopdracht die de basis vormt voor je individuele leerroute. Daarnaast maak je een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Deze uitgebreide intake leidt tot een studentenpaspoort die je helpt je verdere studie vorm te geven.

duur

 

Aantal bijeenkomsten: 40
Duur bijeenkomst: 6 uur
Moment van de dag: overdag (hele dag)
Zelfstudie: 6 uur per week
Looptijd: 40 weken

toelatingsvoorwaarden

Je hebt nodig een (leer)werkplek als Helpende zorg en welzijn voor minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast:

· een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg

· of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1

waardepapier

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma dienstverlening Helpende zorg en welzijn niveau 2.

Leereenheden infographic HZW 111849603481

leereenheden van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn

Wil je niet de gehele opleiding Helpende Zorg & Welzijn volgen, maar een stukje ervan? Schrijf je dan in voor de desbetreffende leereenheid:

Op de website van ROC van Twente meld je je aan voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn
Aanmelden

subsidiemogelijkheden

Voor deze opleiding is het mogelijk subsidie aan te vragen om tegemoet te komen in de kosten. Bekijk alle subsidiemogelijkheden.

kosten

€ 3065,-
Al onze cursussen, trainingen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw.

interesse?


Enthousiast geworden? Schrijf je dan direct in voor de cursus.
Heb je toch nog vragen? Stel je vraag via de mail!
meer informatie     mail ons     incompany
Deze opleiding
wordt ook incompany
aangeboden.