Mbo-certificaat: Individuele basiszorg verlenen

Met behulp van de leereenheid ‘Individuele basiszorg verlenen’ ontwikkel je specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn om als zorgverlener adequate basiszorg te verlenen en cliënten te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten.

 

Deze gecertificeerde module (C0039) is met name geschikt voor mensen die de overstap naar de zorg willen maken; zogenaamde zij-instromers (23+). Maar ook voor medewerkers die het mbo-certificaat ‘ondersteunen bij wonen en welbevinden’ al in hun bezit hebben. 

inhoud cursus individuele basiszorg verlenen

In deze cursus leer je hoe je persoonsgerichte zorg verleent, hoe je methodisch werkt, hoe je een zorgvrager ondersteunt bij het wassen en aan- en uitkleden, bij de toiletgang, het aan- en uittrekken van steunkousen en bij de transfer en het gebruik van hulpmiddelen.

 

Je leert het bed van de zorgvrager op te maken en af te halen met en zonder zorgvrager erin, je leert hulp te bieden bij de maaltijd, bij het scheren, bij de uiterlijke verzorging en mondzorg en je doet basiskennis op over veel voorkomende ziektebeelden bij ouderen zoals dementie, een delier en diabetes.

 

Je kunt eenvoudige, routinematige werkzaamheden uitvoeren in laagcomplexe, stabiele en veelal langdurige situaties. In meer complexe situaties werkt je in teamverband en assisteer je collega’s bij de persoonlijke verzorging van zorgvragers.

 

Om dit werk te kunnen doen is het belangrijk dat je kunt je inleven in anderen en hen respectvol behandelt. Je bent oplossingsgericht, kunt goed samenwerken, organiseren en staat open voor feedback. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin. 

duur

Aantal bijeenkomsten: 8
Duur bijeenkomst: 3 uur
Moment van de dag: overdag (hele dag)
Zelfstudie: Uitwerken van praktijkopdrachten tijdens of naar aanleiding van werkzaamheden
Looptijd: 20 weken

toelatingsvoorwaarden

 • een erkende leerwerkplek voor minimaal 16 uur per week
 • beschikking over een laptop
 • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  of 
 • een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1

waardepapier

Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een erkend mbo-certificaat.

 

Het mbo-certificaat omvat een gedeelte uit de mbo-opleiding ‘helpende Zorg en Welzijn niveau 2’. Dit certificaat geeft vrijstelling bij doorstroom tot de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2.

onderdeel van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is opgebouwd uit leereenheden en verplichte onderdelen. Deze zijn los van elkaar te volgen en te stapelen. 

 

Je sluit de leereenheden af met praktijkexamens. Haal je een voldoende? Dan ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat. Dit resultaat wordt opgenomen in het diplomaregister. Met het certificaat (of certificaten) krijg vrijstellingen bij de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. 
Leereenheden infographic HZW 111849599888

startdatum en locatie

 • startdatum flexibel
  plaats Almelo
  prijs € 675,-
 • Al onze cursussen, trainingen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw.

subsidiemogelijkheden

Voor deze cursus is het mogelijk subsidie aan te vragen om tegemoet te komen in de kosten. Bekijk alle subsidiemogelijkheden.Enthousiast geworden? Schrijf je dan direct in voor de cursus.
Heb je toch nog vragen? Stel je vraag via de mail!
direct inschrijven     mail ons     incompany
Deze opleiding
wordt ook incompany
aangeboden.