Leven Lang Ontwikkelen staat hoog in het vaandel in Nederland. Daarom worden er diverse regelingen en subsidies beschikbaar gesteld door de Overheid voor het volgen van scholing of andere vormen van ontwikkeling. Dit kan omscholing zijn naar een ander beroep of bijscholing in je huidige functie. Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er subsidiemogelijkheden.
In het onderstaande overzicht vind je de subsidies en regelingen die gelden. Deze informatie wordt regelmatig aangevuld / aangepast. Zie je een subsidie of regeling die hier nog niet is opgenomen? Laat het ons dan weten via info@endoorleren.nl.
Portal Leven Lang Ontwikkelen
Alle subsidieregelingen onder één dak
Op het portal van de provincie Overijssel vind je alle financiële en subsidiemogelijkheden om je verder te ontwikkelen of (om) te scholen. De omgeving is gratis toegankelijk voor werkgevers, zzp'ers, werknemers en werkzoekenden in Overijssel.
Twents Fonds voor Vakmanschap: IKBINDR zakelijk
Twents Fonds voor Vakmanschap vindt het belangrijk om de Twentse economie vitaal te houden. Dit kunnen we doen door te investeren in scholing van medewerkers. Daarmee zorgen we ervoor dat vakmensen bijblijven in hun vak, medewerkers worden omgeschoold waar nodig en nieuw talent wordt aangetrokken waarmee je kunt verder bouwen. Op deze manier behouden we het talent en vakmanschap in Twente.
lidmaatschap IKBINDR
IKBINDR Zakelijk is een lidmaatschap waarmee je als werkgever bijdraagt aan een positieve leercultuur en scholing van mensen, maximaal tot en met MBO niveau 4. Hiermee verbind je als Twentse werkgever de toekomst aan het nu door blijvend te investeren in Leven Lang Ontwikkelen. Door te investeren in scholing kunnen we de uitdagingen van tekorten op de arbeidsmarkt aan en kunnen werknemers zich blijvend ontwikkelen in hun eigen vakgebied. Zo houden we samen onze regio arbeidsfit.
Subsidie Praktijkleren
Subsidieregeling Praktijkleren
De subsidieregeling wil werkgevers stimuleren om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden aan (volwassen) studenten. Met deze subsidie helpen we directe en duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Wat en voor wie
De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een erkend leerbedrijf maakt voor het begeleiden bij de beroepspraktijkvorming van een student die een mbo-opleiding in de derde leerweg volgt. Alleen kortlopende bij- en omscholing van een werkzoekende of een werkende die werkloos dreigt te worden komt in aanmerking voor deze subsidie.
Voorwaarden en aanvragen
Voor de voorwaarden en andere informatie verwijzen we je naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
DOORZAAM Scholingsvoucher voor uitzendkrachten
wat is de DOORZAAM Scholingsvoucher?
De Scholingsvoucher van maximaal €500,- kunnen uitzendkrachten gebruiken om een opleiding, cursus of training te volgen. De voucher is voor jou persoonlijk. Je kiest dus zelf waarvoor je hen inzet. Er moet wel een relatie zijn met je huidige of toekomstige werk.
voor wie is de DOORZAAM Scholingsvoucher?
De Scholingsvoucher is bedoeld voor het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Elk jaar kan een uitzendkracht gebruikmaken van de DOORZAAM Scholingsvoucher.
DOORZAAM Persoonlijk Kansberoepbudget voor uitzendkrachten
wat is het DOORZAAM Persoonlijk Kansberoepbudget?
Het Persoonlijk Kansberoepbudget is een tegemoetkoming van maximaal €1500 exclusief BTW in de opleidingskosten die gemaakt worden om je om- of bij te scholen voor een kansrijk beroep.
voor wie is het DOORZAAM Persoonlijk Kansberoepbudget?
Het DOORZAAM Persoonlijk Kansberoepbudget is er voor uitzendkrachten die zich willen laten omscholen naar een kansrijk beroep. Dit kan zijn doordat er in de huidige branche weinig kans op vast werk is of een andere reden voor een nieuwe uitdaging.
Subsidiewijzer voor huisartsenzorg
De Subsidiewijzer is samengesteld voor de huisartsenzorg, met als doel om leden van de LHV te informeren over de mogelijke subsidies voor het creëren van stage- en praktijkplekken in hun praktijk.
Download de LHV Subsidiewijzer
NL leert door: A+O Metalektro
Vanaf 1 september 2021 biedt A+O Metalektro via de subsidie NL leert door twee vergoedingen aan: 'van werk naar werk' en 'train je digitale vaardigheden'. De vergoedingen zijn aan te vragen t/m 22 mei 2022.
Van werk naar werk vergoeding
Heb je een werknemer die de organisatie moet verlaten? Met deze vergoeding start je een kosteloos van-werk-naar-werk traject met Bright Inc. of MEPD. Dit is inclusief begeleiding en eventuele scholing.
Train je digitale vaardigheden vergoeding
Met deze vergoeding kan je kosteloos één van de bijna 100 geselecteerde opleidingen rondom digitalisering volgen. In de opleidingscatalogus van A+O Metalektro vind je alle mogelijke opleiding. Denk hierbij aan robotlassen, Excel of Autocad.
Regionale (en landelijke) sectorplannen
Sectorale Plannen
De uitdagingen op de arbeidsmarkt verschillen per sector en ook per regio. Daarom kunnen sociale partners een regionaal sectorplan indienen. Hieronder vind je de sectorplannen die specifiek van toepassing zijn voor Twente. Kijk daarnaast zeker ook op de landelijke website van de sectorplannen. Ook op landelijk zijn er soms mogelijkheden om gebruik te maken van deze plannen.
Sector plannen in Twente: wat en voor wie
ICT bedrijven kunnen met het sectorplan gaan investeren in de opleiding van medewerkers en tegelijkertijd inspelen op het verwachte tekort aan arbeidskrachten in de toekomst. Zie de website voor dit sectorplan.
Het regionale sectorplan ‘Zorg Regio Twente’ ligt in het verlengde van het landelijke sectorplan voor de Zorg. Sectorplannen in de Zorg bieden medewerkers mogelijkheden voor mobiliteitstrajecten, van-werk-naar-werktrajecten en plannen voor bij- en/of opscholing. Ook kunnen werknemers een EVC-traject doorlopen: een certificaat behalen waarin staat wat hij of zij aan kennis en ervaring in huis heeft. Zie de website voor het sectorplan ‘Zorg Regio Twente’
Werkgevers in Zorg en Welzijn kunnen in de periode 2017-2021 in verschillende tijdvakken (tranches) intekenen voor subsidie uit het SectorplanPlus. Dit SectorplanPlus creëert voor zorginstellingen financiële ruimte waarmee zij hun opleidingsinspanningen kunnen uitbreiden. Dit kan bijvoorbeeld via extra inzet op de combinatie leren-werken (BBL/Hbo-duale trajecten), alsook via maatwerk-trajecten. Daarnaast wordt ruimte geboden om meer medewerkers te trainen en op te leiden als werkbegeleider/praktijkopleider. Zie de website van het SecorplanPlus.
deze subsidie mogelijkheid naar
de website het betreffende Ministerie
Opleidings- en Ontwikkelingsfonds
Subsidies O&O-fondsen
Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen dragen financieel bij aan de scholing van werknemers in hun branche. Werkgevers kunnen een beroep doen op de middelen die de O&O-fondsen beheren. Er zijn vele O&O-fondsen. Soms heten ze Scholingsfonds of Sectorfonds.
Wat en voor wie
De werkgever neemt het initiatief. Op de website van het fonds van de eigen branche, is informatie te vinden over financiële voordelen van en bij scholing.
deze financiële mogelijkheid naar
de website van het O&O fonds
Tel mee met Taal
SLIM-regeling
De SLIM-subsidie helpt jou als mkb-ondernemer leren en ontwikkelen in je bedrijf vanzelfsprekend te maken. In een leerrijke werkomgeving kunnen medewerkers zich ontwikkelen en blijven zij productief.
Bovendien zijn bedrijven waarin leren en ontwikkelen vanzelfsprekend is aantrekkelijker voor nieuw personeel. Zo helpt het aanvragen van de SLIM-subsidie ondernemers hun bedrijf weerbaar én toekomstbestendig te maken.
Doelgroep SLIM-subsidie
De volgende 3 groepen kunnen de SLIM-subsidie aanvragen;
- mkb-ondernemingen;
- samenwerkingsverbanden in het mkb;
- grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.
Subsidiemogelijkheden voor individuen
Twents Fonds voor Vakmanschap
Subsidie ‘Twents Fonds voor Vakmanschap’
Het Twents Fonds voor Vakmanschap wil investeren in de Twentse arbeidsmarkt door o.a. het bevorderen een leven lang ontwikkelen.
Wat en voor wie
- het fonds biedt scholingsvouchers voor inwoners van Twente die ondersteuning nodig hebben bij het bekostigen van hun opleiding als dit voor hen niet via een andere weg mogelijk is
- het Twents fonds voor vakmanschap werkt nauw samen met de scholen in de regio en onderhoudt contacten met uitkeringsinstantie UWV
- het Twents Fonds voor Vakmanschap is er voor werkenden, zzp’ers, en werkzoekenden die zich willen om, her -of bijscholen in een vak met perspectief op de Twentse arbeidsmarkt.
Als je in aanmerking komt voor de subsidie krijg je ondersteuning van een loopbaanconsulent van het Leerwerkloket Twente of van het Loopbaanstation
Voorwaarden en aanvragen
- je woont in Twente
- de scholing versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt
- je huidige opleidingsniveau is maximaal een MBO 4 diploma
- de gewenste scholing is maximaal tot en met MBO niveau 4
- de opleider is een erkende onderwijsinstelling.
Vul het aanvraagformulier in op de website van Twents Fonds voor Vakmanschap als je meer informatie wilt hebben of voor het direct aanvragen van een scholingsvoucher.
deze financiele mogelijkheid naar
de website van het fonds
STAP-budget besteden bij Endoor

Zo maak je gebruik van het STAP-budget
Stap 1. Kies je opleiding of cursus en meld je aan
Tijdens het inschrijven vink je aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget.
Stap 2. Ontvang het STAP-aanmeldbewijs
Zodra de cursus definitief van start gaat, ontvang je van ons het STAP-aanmeldbewijs via e-mail. Deze heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV.
Stap 3. Vraag het STAP-budget aan bij UWV
Ga naar het STAP-portaal van UWV, log in met je DigiD en vraag het STAP-budget aan. Let op: je schrijft je eerst in voor een cursus of opleiding voordat je het STAP-budget kunt aanvragen.
Stap 4. Endoor | ROC van Twente verrekent het STAP-budget
Het STAP-budget wordt door ons verrekend. Het eventuele resterende bedrag van je scholing betaal je aan ons via een factuur.
Let op: niet iedereen krijgt het STAP-budget toegekend. Uit vorige rondes is gebleken dat zo'n 25% van de gegadigden het STAP-budget daadwerkelijk krijgen toegekend.
De STAP-subsidie staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Werkenden en werkzoekenden kunnen jaarlijks een subsidie aanvragen van maximaal €1000,- voor scholing en ontwikkeling met als doel een sterkere positie op de arbeidsmarkt.
Het STAP-budget is aan te vragen bij UWV en kan 1x per persoon per jaar worden aangevraagd. Alle opleidingen, cursussen en trainingen van Endoor | ROC van Twente zijn geschikt voor het STAP-budget.
voorwaarden STAP-budget
- Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
- Je bent werkende in loondienst, werkzoekend, zzp'er of ondernemer.
- Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
- Je scholing start minimaal vier weken nadat je het STAP-budget hebt aangevraagd, maar maximaal 3 maanden na aanvraagperiode.
- Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
Endoor verrekent het STAP-budget
Is de prijs van de opleiding of cursus lager dan €1000,-? Dan hoef je niks te betalen. Is de prijs hoger dan €1000,-? Dan verrekenen we het STAP-budget en ontvang je een factuur van ons met het resterende bedrag. Deze dien je aan ons te voldoen.
Voorbeeld:
Digital Marketing Basiscursus: €975,-
STAP-budget: €975,- -
----------------------------------
Nog te betalen: €0.-
Voorbeeld:
Basiscursus Elektrotechniek: €1450,-
STAP-budget: €1000,- -
----------------------------------
Nog te betalen: €450,-
STAP-budget aanvragen: dit heb je nodig
Het STAP-budget is online aan te vragen bij het STAP-portaal van het UWV. Dit heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen:
- het STAP-aanmeldingsbewijs voor de scholing. Dit bewijs ontvang je van ons zodra de opleiding, cursus of training waarvoor je je hebt ingeschreven definitief van start gaat
- de scholing waarvoor je subsidie aanvraagt
- de startdatum van de scholing en de verwachte datum van afronding van de scholing, zoals vastgesteld door de opleider
- je burgerservicenummer
- jouw hoogst afgeronde opleiding
- jouw arbeidsmarktpositie op het moment van de aanvraag
- als je op het moment van de aanvraag werkzaam bent, de aard van de werkzaamheden die je verricht
- het beoogde arbeidsmarktdoel dat je hebt met het volgen van de scholing
Bij meerjarige scholing (pas mogelijk vanaf 1 januari 2023) ook:
- de totale verwachte duur van de scholing, zoals vastgesteld door de opleider
- indien van toepassing, de voortgang en eventuele afronding van een opleidingsjaar van een meerjarige scholing waarvoor reeds subsidie is verleend
tips voor aanvragen STAP-budget
- Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er op tijd bij bent! Informatie over de aanvraagtijden vind je op de website van UVW.
- Schrijf je eerst in voor de opleiding, cursus of training. Je hebt namelijk een aanmeldbewijs nodig om het STAP-budget aan te vragen.
- Tijdens de aanvraag moet je kunnen inloggen met DigiD, dus zorg ervoor dat je de inloggegevens bij de hand hebt tijdens de aanvraag.
Subsidie Overijssels Vakmanschap
Samen werken aan techniek
Overijssel wil het tekort aan technisch personeel aanpakken. Om dat te bereiken, verbindt de provincie Overijsselse bedrijven en scholen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden en technische O&O-fondsen. Al die krachten hebben ze nu gebundeld in het actieplan Overijsselse Techniekuitdaging. Daarmee ontwikkelen ze gesubsidieerde om-, bij- en herscholingstrajecten om de technische arbeidsmarkt in Overijssel beter te laten functioneren.
naar de website van Overijssels Vakmanschap.
Scholingsvoucher Metaal & Techniek
Is jouw vakkennis toe aan een opfrisbeurt? Of zou een talencursus nuttig zijn? Dan is de scholingsvoucher ter waarde van € 1.500 iets voor jou. Je zet de voucher in voor een cursus, training of opleiding.
De scholingsvoucher: hiervoor zet je 'm in
De voucher is echt voor jou persoonlijk: jij bepaalt wat je wilt leren. Zodat je met plezier aan het werk blijft in de Metaal & Techniek. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot meesterlasser, of tot CAD-tekenaar. Maar collega's gebruikten de bon ook al voor een cursus Engels, Excel of een training op het gebied van het ontwikkelen van je persoonlijkheid.
website van de FNV
Recht op transitievergoeding bij ontslag
Wanneer je wordt ontslagen bij je werkgever kan je een financiële vergoeding krijgen voor het volgen van scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Je hebt recht op de zogehete transitievergoeding wanneer:
- je wordt ontslagen bij een contract voor onbepaalde tijd
- je contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd
- je zelf ontslag neemt of een contract voor bepaalde tijd niet verlengt door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever
Scholingsbudget WW (UWV)
Mensen met een WIA of WW uitkering kunnen aanspraak maken op het Scholingsbudget van UWV om zich te scholen in een kansrijk beroep. Het doel van het scholingsbudget is het voorkomen van langdurige WW- en WIA uitkeringen. En het tegengaan van personeelstekort bij krapteberoepen.
Wat zijn krapteberoepen?
In de sectoren zoals het onderwijs, de zorg, de techniek, de ICT en de financiële wereld is er veel personeelstekort. Denk hierbij aan functies zoals: verpleegkundige, leraar, elektromonteur, data analist en accountant. Dit worden krapteberoepen genoemd.
Wil je gebruikmaken van het Scholingsbudget WW van UWV? Vraag dan je adviseur binnen UWV naar de mogelijkheden.
disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld om je een beeld te geven van subsidiemogelijkheden en niet bedoeld als advies. De informatie is zorgvuldig samengesteld. Niettemin is Endoor niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik van de informatie op deze website waaronder enige schade die een partij lijdt ten gevolge van het gebruik van een subsidieregeling door een partij. Endoor is eveneens niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud en het functioneren van websites waarnaar verwezen wordt.