Jezelf ontwikkelen met gecertificeerde leereenheden

Leren stopt nooit. Ook als je werkt of werk zoekt, is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen door te leren. Het mbo biedt je volop mogelijkheden voor een leven lang ontwikkelen. En dat betekent niet dat je direct een complete opleiding moet gaan volgen. Je kunt er namelijk voor kiezen een opleiding op te knippen. 

 

Ontwikkelen in stukjes

Een mbo-opleiding bestaat uit leereenheden van een bepaald niveau, twee keuzedelen en de generieke vakken Burgerschap, Rekenen (Engels) en Nederlands. Dat alles samen vormt jouw mbo-diploma, het papiertje waarmee je het werkveld in stapt. Kies je voor stapsgewijs leren, dan knip je een opleiding op en ga je certificaten halen voor leereenheden. Met jouw behaalde erkende mbo-certificaat mag je direct de bijbehorende werkzaamheden uitvoeren. Je hoeft dus niet te wachten totdat je de gehele opleiding hebt afgerond.

Download de brochure over leereenheden


Voordelen van leereenheden

Een mbo-opleiding is opgedeeld in stukjes (leereenheden) die elk van waarde zijn zodra je je certificaat ervoor haalt. Op die manier bouw je in je eigen tempo naar een diploma terwijl je al wel deels inzetbaar bent als professional. Extra waardevol in een tijd waarin een groot tekort is aan direct inzetbaar personeel en jij als werknemer misschien niet toe bent aan het volgen van een hele opleiding. En dat is een win-win situatie: voor jouw werkzame leven, maar zeker ook voor de werkgever die enorm uitkijkt naar jouw komst en inzet. Je kunt snel verschil maken voor de mensen die wel wat ondersteuning in hun leven kunnen gebruiken.

 

Gecertificeerde leereenheid is iets anders dan gecertificeerd keuzedeel

De woorden lijken op elkaar, maar een gecertificeerde leereenheid is iets anders dan een gecertificeerd keuzedeel. Voor beide krijg je een mbo-certificaat, maar de functie is anders. Een gecertificeerd keuzedeel is een verdieping of verbreding op je diploma. Een gecertificeerde leereenheid is een stukje van een opleiding die je behaalt op weg naar een diploma.

 

In de afbeelding hieronder worden leereenheden visueel uitgelegd, met als voorbeeld de opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2.

Leereenheden infographic HZW 111849613941