Medewerkers Preston Palace leren alles over hun eigen keuken

De medewerkers van Preston Palace zijn het uithangbord van het Resort. Zij staan dicht bij de gasten en zorgen ervoor dat zij een positieve ervaring beleven. Om de gasten zo goed mogelijk te kunnen informeren over de gerechten die zij serveren, leren zij in de training Basiskok en Allround kok alles over kooktechnieken, ingrediënten en dieetwensen. 

 

Eefje Donders (Manager Onderwijs Horeca Vakopleiding ROC van Twente), Frank Stehr (senior instructeur ROC van Twente), Chantal Monsma (HR-manager Preston Palace) en Arjan Bieleveldt (adviseur bedrijfsopleidingen Endoor | ROC van Twente) vertellen over deze smaakvolle samenwerking. 

 

een kijkje in de keuken bij Preston Palace 

De trainingen zijn volledig afgestemd op de keuken en menukaart van Preston Palace. Eefje: “Voorafgaand aan het ontwikkeltraject van de trainingen kregen we letterlijk een kijkje in de keuken. Samen met Paul Bekhuis (docent ROC van Twente), Frank Stehr (senior instructeur ROC van Twente) en Jurjen Lohuis (Keukenmanager Preston Palace) hebben we de inhoud bepaald. De training is echt helemaal op maat gemaakt. Het gaat over de ingrediënten en recepturen, gerechten en componenten die Preston Palace op de kaart heeft staan.”

Dit is maatwerk in optima forma. De ingrediënten, de menukaart en het lesprogramma is volledig afgestemd op de wensen van Preston Palace met uitvoering in hun eigen keuken.
- Arjan Bieleveldt - adviseur bedrijfsopleidingen Endoor | ROC van Twente

inhoud van de training basiskok en allround kok 

De training bestaat uit 2 modules die achter elkaar worden doorlopen. De groep van 11 deelnemers doorloopt eerst de module Basiskok van 10 weken (1 lesdag in de week). Daar leren zij alles over werken in de keuken, basisbereidingen en warenkennis. De medewerker heeft na deze module onder andere kennis van voedingswensen- en eisen, kan zes gerechten zelfstandig bereiden en benoemen en kan de kwaliteit en bruikbaarheid van producten en ingrediënten beoordelen.

Iedere woensdagochtend starten we met een theoretische uitleg in de vergaderzaal en gaan we daarna door naar het praktische gedeelte in de keuken.
- Frank Stehr - senior instructeur ROC van Twente

Na afronding van de module Basiskok, gaan de deelnemers verder met de module Allround kok. Deze duurt ook 10 weken (1 lesdag in de week). Daar leren zij alles over smaak en beleving, voedingsleer, chemie in de keuken, keuken organisatie en samenwerken. Na deze module heeft de medewerker kennis over onder andere het plaatsen van bestellingen bij leveranciers, allergenen, dieetwensen, eiwitten en emulsies en kan deze kennis praktisch toepassen. Ook weet de medewerker een receptuur aan te passen aan geloofsovertuiging, behoeften en dieetwensen van gasten.

 

De training wordt afgesloten met een praktische opdracht waarin al het geleerde uit de twee modules terugkomt. Na positieve afronding ontvangt de deelnemer een getuigschrift van ROC van Twente. 

 

enthousiaste en gemotiveerde deelnemers 

De groep deelnemers bestaat uit huidig personeel van Preston Palace dat gemotiveerd is om bij te leren. Frank: “Normaal geef ik les aan ROC van Twente studenten van een jaar of 16. Nu is de gemiddelde leeftijd van de deelnemer veel hoger. De oudste deelnemer werkt al 25 jaar bij Preston Palace. Dat is anders lesgeven! De groep staat anders in het leven: ze hebben een partner, kinderen, zelfs kleinkinderen. Voor hen is het echt een baan, hun inkomen. De intrinsieke motivatie is dan ook veel groter. Ik vind het ontzettend gaaf om elke week les te geven aan deze enthousiaste en gemotiveerde deelnemers!”

 

het bieden van scholing zorgt voor meer werkplezier 

De training wordt niet alleen aangeboden om de gasten nog beter van dienst te kunnen zijn. Het is ook een dienstverlening naar de medewerkers van Preston Palace: “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers plezier houden in hun werk. Dit hopen we te bereiken door hen steeds meer nieuwe dingen te leren en hierdoor te enthousiasmeren om door te blijven groeien.” vertelt Chantal. 

Dat het bieden van scholing en het aanmoedigen van ontwikkeling aanslaat, blijkt wel: “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers op hun plek zitten. Wanneer je laat zien dat je graag wil werken, ontstaan er mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen en zo het werkplezier vast te houden. We hebben regelmatig jubilea van medewerkers die 12,5 of 25 jaar in dienst zijn. Dat zie je niet meer zo vaak tegenwoordig!”

 

Preston Palace 

Preston Palace is een All Inclusive Family Resort in Twente. Het uitgaanscentrum biedt een enorme diversiteit aan faciliteiten zoals diverse restaurants, barretjes, bioscoop, bowlingbanen, subtropisch zwemparadijs en hotel. Samen met ROC van Twente verzorgt Endoor nog veel meer scholingstrajecten bij de Preston Palace Academie.