medewerkers Grolsch leren de kneepjes van het vak: gewoon onder werktijd en op locatie

Grolsch wil huidige en nieuwe werknemers de kneepjes van het vak leren. Endoor | ROC van Twente ontwikkelde een opleiding op maat: ‘Vakman Grolsch’, zodat de brouwerij verzekerd is van goede vakmensen. Nu én in de toekomst. 

 

Richard Stein (Coördinator bij Grolsch), Sylvia Holland (docent Procestechniek bij ROC van Twente) en Rick Damveld (adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor) vertellen over het opleidingstraject.

 

In de brouwerij van Grolsch, op de afdeling Packaging, zijn de procesoperators onmisbaar. Zij staan in de ruimte waar het bier in flessen of blikken wordt gegoten. Ze controleren of er geen blikje vastloopt en geen machines in storing gaan. Hier is specifieke, technische kennis voor nodig. Richard: “Deze kennis kunnen onze medewerkers leren met een reguliere opleiding, maar een interne maatwerkopleiding is een effectievere methode omdat dan de inhoud wordt afgestemd op de praktijk van Grolsch.”

Endoor | ROC van Twente en Grolsch brouwen een proces om operators een leven lang te laten leren. Zodat plezier en motivatie om kennis te verbreden een tweede natuur wordt. Je raakt immers nooit uitgeleerd!
- Richard Stein, Coördinator bij Grolsch

vakman Grolsch: de beste medewerkers opleiden voor de brouwerij

In 2018 startte Vakman Grolsch en intussen zijn alweer drie groepen die de opleiding hebben doorlopen. De opleiding duurt bijna een jaar en bestaat uit 11 modules. De lessen zijn samengesteld door docent procestechniek Sylvia Holland van ROC van Twente en coördinatoren van Grolsch.

 

Sylvia: “De theorie van de opleiding komt deels overeen met de reguliere opleiding Mechanisch Operator A (MBO-niveau 2) van ROC van Twente, maar de praktijkopdrachten zijn afgestemd op Grolsch. Ook behandelen we specifieke vragen die op de werkvloer spelen. De theorie wordt afgewisseld met de praktijk. Deelnemers leren ondere andere het lezen van processchema’s, praktische vaardigheden, zoals basis pneumatiek en basis besturingstechniek en krijgen een rondleiding door de brouwerij en bij de afdeling Utilities. Dit doen we om ze plekken te laten zien waar ze normaal met hun werk niet komen. Dan hebben ze meer gevoel bij wat er in de theorie wordt uitgelegd.”

 

De deelnemers kunnen zichzelf aanmelden voor Vakman Grolsch. Het zijn vaak werknemers die er al een langere tijd werken en die graag hun kennis willen verbreden. Richard: “Alle deelnemers zijn intrinsiek gemotiveerd en willen echt beter worden in hun werk. Deelnemers komen met hele mooie cijfers van de opleiding. Daar zijn we ontzettend trots op!”

23.09.29 7 Groepsfoto 111833359329

Deelnemers van Vakman Grolsch 2023 zijn geslaagd!

Door regelmatig met elkaar te evalueren, wordt de inhoud van de opleiding steeds verbeterd en aangepast aan de behoeften van de deelnemers en Grolsch.
- Sylvia Holland, Docent ROC van Twente

leven lang ontwikkelen? dat kan bij Grolsch!

Bij Grolsch ben je nooit uitgeleerd. Richard: “Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden is voor Grolsch erg belangrijk. We willen graag dat medewerkers hun kennis blijven bijspijkeren zodat zij hun werk nog beter kunnen doen en ze uitgedaagd blijven worden. Naast Vakman Grolsch bieden we ook de mogelijkheid om de reguliere opleiding Mechanisch Operator A (MBO-niveau 2), Mechanisch Operator B (MBO-niveau 3) en Procesoperator C (MBO-niveau 4) te volgen via ROC van Twente. Daarnaast bieden we in een online leeromgeving diverse cursussen aan, zoals Excel en Engels.”

 

Rick is blij dat Leven Lang Ontwikkelen helemaal is ingeburgerd bij Grolsch: “Je ziet dat bij Grolsch blijven ontwikkelen en meegaan met veranderingen hoog in het vaandel staat. Bij Endoor | ROC van Twente werken we daarom graag met hen samen om de talenten van hun medewerkers te helpen groeien om zo aansluiting te blijven vinden op de kennis en kunde die nu, maar ook zeker in de nabije toekomst nodig is om de continuïteit van de processen te waarborgen.”

 

“de samenwerking is fantastisch”

Om Vakman Grolsch tot een succes te maken is een fijne samenwerking tussen alle partijen een must. En deze is er zeker, vertelt Richard: “De samenwerking is fantastisch. Ik spreek Sylvia regelmatig en dan hebben we het over de voortgang van de deelnemers. Het is heel makkelijk om even binnen te lopen, aangezien Sylvia bij ons op locatie lesgeeft. Ook is er fijn contact met Rick van Endoor over onder andere de evaluatie van de opleiding.”

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Stel je vraag aan Rick Damveld.
Bel 06-30542066 of mail hem.
Mailen

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn

Bel Rick Damveld

Adviseur 06 - 30542066