Samenwerken om het toekomstige tekort in de elektro- en installatiebranche op te vangen

Zijkant Endoorstart

Dit is een voorbeeld van een versneld en flexibel opleidingstraject op maat. Meer over Endoorstart

Door de vergrijzing in Nederland – en zeker ook in Twente – zal de installatie- en elektrobranche in de komende jaren te maken krijgen met een uitstroom van gekwalificeerde medewerkers. Om dit toekomstige tekort op te vangen, werken Metechnica, WIJ Techniek (voorheen OTIB), Leerwerkloket Twente, ROC van Twente, Werkplein Twente, Overijssels Vakmanschap en Endoor samen om zij-instromers een verkorte opleiding installatie- of elektrotechniek aan te bieden.

 

Een verkort traject basiscursus Installatie- of Elektrotechniek

Speciaal voor mensen die momenteel geen werk hebben of die werkzaam zijn in een andere branche en techniek interessant vinden, is een verkort opleidingstraject samengesteld. Zo’n traject duurt maximaal 4 maanden waarna de cursisten kans hebben op een baan bij één van de deelnemende technische bedrijven.

 

Aan deze groep nemen 15 cursisten deel die iedere vrijdag naar school gaan. De cursisten die de opleiding Installatietechniek volgen, gaan naar ROC van Twente – De Gieterij in Hengelo. De cursisten van de opleiding Elektrotechniek gaan naar ROC van Twente – De Sumpel in Almelo. De gehele opleiding loopt via het College Metaal Elektro & Installatietechniek van ROC van Twente.

 

Tijdens de opleiding wordt de theorie afgewisseld met de praktijk; wat wordt uitgelegd in theorie, moeten de deelnemers zelf in de praktijk uitvoeren. Daarnaast is er veel ruimte voor vragen en begeleiding. De docenten van beide teams zijn erg enthousiast over de deelnemers. De lol straalt ervan af, ze zijn bloedfanatiek en hebben allemaal een goede toekomstvisie.

"Na 5 weken zijn de cursisten nog net zo enthousiast als in de 1e week. Ze zijn gedreven en helpen elkaar. Wij zien echt potentieel in deze deelnemers!"
- Tom van Huizen & Frits Winter (docenten Elektrotechniek)
IMG 6171 111955274454
"Ik zie deze deelnemers echt wel op de bouw werken. Wel in verschillende functies, maar dat hoeft in de installatietechniek geen probleem te zijn. Ze zijn allemaal zo gedreven en gemotiveerd dat ik al een week voorloop op mijn lesschema! Als einddoel heb ik de lat hoog gelegd en hoop ik dat ze zich kunnen redden met de opbouw van een badkamer."
- Tom Blokhuis (docent Installatietechniek)
IMG 6178 111955274441

Een vol programma voor de cursisten

De verkorte opleiding is een allesomvattend traject waarmee een zij-instromer klaargestoomd wordt voor het werk in de installatie- of elektrotechniek. In een periode van maximaal vier maanden zal de cursist opgeleid en gematcht worden met een werkgever waar deze aan de slag kan als hulpmonteur installatie- of elektrotechniek. Wanneer de deelnemers de opleiding met succes hebben afgerond, hebben zij ook de mogelijkheid om verder te leren met een BBL-traject.

 

De opleiding bestaat uit de volgende delen:

·      Oriëntatie bijeenkomst/intake

·      AMN-talentscan om cognitieve capaciteiten, persoonlijkheidskenmerken en competenties in kaart brengen

·      Praktijktest

·      Basisopleiding installatie- of elektrotechniek bij ROC van Twente (15 dagen max.)

·      VCA-opleiding gericht op veilig werken

·      Training ‘Effectief aan het werk’

·      Professionele begeleiding

·      Match met een werkgever voor een functie als hulpmonteur installatie- of elektrotechniek

 

Hoe het is om weer terug in de schoolbanken te zijn

Omdat dit opleidingstraject gericht is op volwassenen, is het voor sommige deelnemers lang geleden dat zij in de schoolbanken hebben gezeten. We vroegen een aantal cursisten hoe zij de opleiding tot nu toe ervaren:

 

Franciska: “Ik ben dan wel de enige dame die meedoet aan dit project, maar ik vind het fantastisch. Techniek heeft mij altijd geïnteresseerd en ik werk liever met mannen dan met vrouwen. De opleiding is best pittig, maar ik red me prima. Iedereen werkt in groepjes maar wel op hun eigen tempo. Daarnaast is er voldoende aandacht van de docenten. Ik ben erg tevreden!"

IMG 6173 111955274424

Ruben: “Ik heb altijd in de handel gewerkt. Verkopen en mensen helpen vond ik het leukst wat er is. Agressief verkopen zit niet in mijn aard, maar dat werd wel van mij verwacht in de crisis. Daardoor verloor ik mijn baan. Ik werd via via geïnformeerd voor dit zij-instroomtraject en zag gelijk een kans. Een proefplaatsing heb ik al in de pocket en zit er zelfs aan te denken om verder te leren in een BBL-variant." 

 

Richard: “Ik was timmerman, maar door diverse omstandigheden kon ik dat beroep niet meer beoefenen. Het lukte me maar niet om uit het ‘hokje’ timmerman te komen. Via Metechnica werd ik geïnformeerd over dit zij-instroomtraject en ik heb het direct met beide handen aangepakt! Het schoolritme bevalt me prima, ondanks dat het maar één dag in de week is. Het is heel anders dan vroeger. Toen MOEST ik naar school. Nu ga ik naar school en weet ik waarvoor ik het doe. Alles is goed geregeld en het is een hele leuke groep. Vroeger kon ik niet zo met docenten overweg, maar nu ben ik vol lof. Ze hebben alle tijd voor je, ik kan alles vragen en de lesstof is erg interessant. Per 1 december heb ik ook een proefplaatsing bij één van de deelnemende bedrijven. Ik kan het iedereen aanraden die de kans krijgt!" 

 

Resultaat

Van de 15 deelnemers heeft 60% een proefplaatsing bij één van de deelnemende bedrijven. Dit betekent dat bij wederzijds goedvinden een contract wordt aangeboden door de werkgever. Dit is een prachtig resultaat!

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn

Bel Jacqueline Mens-Bolhuis

Adviseur 06 - 10120274