Veel aandacht voor Leven Lang Ontwikkelen bij Thuisgenoten

Thuisgenoten is een groeiende thuiszorgorganisatie die al diverse jaren in de regio Twente, Groningen en de Achterhoek actief is. Zij bieden onder andere huishoudelijke ondersteuning, thuisbegeleiding, verpleging en verzorging en hebben diverse woonzorglocaties waarbij ook dagbesteding wordt aangeboden. 


Omdat Thuisgenoten op zoek was naar een aanbieder van meerdere maatwerktrajecten, kwamen zij bij Endoor uit. Thuisgenoten staat voor kwalitatieve zorg en biedt medewerkers de kans om zich te blijven ontwikkelen. De afdeling Opleidingen van Thuisgenoten, bestaande uit Inge de Haan en Marjolein Bloemendaal-Oonk, vertelt over de samenwerking met Endoor.

 

“Het was niet de intentie om met een vaste opleidingspartner te werken. We kenden adviseur bedrijfsopleidingen Elma Lubberink van Endoor van eerdere maatwerktrajecten en zochten opnieuw contact. Op dit moment lopen er naar tevredenheid zoveel trajecten dat Endoor wel in die rol van vaste opleidingspartner is gegroeid. We hebben hele korte lijntjes en de samenwerking is erg prettig. Wat we ook heel fijn vinden, is het enthousiasme en de betrokkenheid van de docenten vanuit ROC van Twente. Dat is van toegevoegde waarde naast hun deskundigheid.”

 

Helpende niveau 2

 “Vanuit de directie van Thuisgenoten kwam de vraag om medewerkers in de huishouding om te scholen naar Helpende niveau 2. Om dit te realiseren zijn we gestart met een basiszorgtraject van een maand waarin de deelnemers klaargestoomd worden om deel te nemen aan de Helpende niveau 2 opleiding. Het traject duurt van origine drie maanden, maar in verband met Corona is dit verkort naar een maand. Er zijn nu 20 medewerkers gestart in de bedrijfsklas waar we ontzettend blij mee zijn! Mocht de vraag naar Helpenden blijven aansluiten bij de zorgvraag en visie van Thuisgenoten, dan zijn wij zeker voornemens om dit basiszorgtraject vaker aan te bieden.

Afsluiting voortraject 111927628158

Afsluiting van het basiszorgtraject

 

Training werkbegeleiding

We werken vanuit de visie dat cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hieruit ontstaan diverse ontwikkel- en leerbehoeften van medewerkers. Een van de speerpunten was bijvoorbeeld het verhogen van het aantal werkbegeleiders binnen Thuisgenoten. We zijn vervolgens op zoek gegaan naar een partij die een op maat gemaakt opleidingstraject kon verzorgen. Omdat we al vaker met Endoor prettig hebben samengewerkt, was de keuze eenvoudig. 

 

De training bestaat uit drie dagdelen waarin de medewerker klaargestoomd wordt om als gecertificeerd werkbegeleider onze leerlingen en stagiaires te coachen richting beroepsbeoefenaar. We willen deze training minimaal 2x per jaar aanbieden aan onze medewerkers. Voor het eerst in lange tijd hebben we nu weer een explosief aantal aanmeldingen, wat natuurlijk geweldig is. Een goed opgeleide werkbegeleider is bij ons een voorwaarde voor een veilig leerklimaat.”

 

Training medicatieveiligheid

 “Thuisgenoten biedt medicatieveiligheid als extra taak aan onze Helpenden. Wij nemen onze verantwoordelijkheid hierin door alle deelnemers extern te laten scholen en vervolgens intern examens te laten afnemen. Hiermee zijn medewerkers bevoegd en bekwaam binnen Thuisgenoten. We bieden een medicatietraining aan onze medewerkers, zodat zij meer leren over het aanreiken van baxter medicatie. We zijn voornemens deze training 2x per jaar aan te bieden. Op dit moment zijn er 35 tot 40 helpenden die deze training volgen.” 

De samenwerking tussen Endoor en Thuisgenoten gaat heel soepel. We helpen elkaar en het voelt bijna alsof we collega’s zijn.
- Elma Lubberink (Adviseur bedrijfsopleidingen Zorg & Welzijn bij Endoor)

Veel aandacht voor om-, her- of bijscholing bij Thuisgenoten

“We hebben veel aandacht voor het opleiden en her- of omscholen van onze medewerkers, omdat we altijd kwalitatieve zorg willen bieden. Nu met de corona maatregelen is een andere vorm van werken noodzakelijk en is de werkdruk hoger dan normaal. In het begin van de coronaperiode hebben we geïnventariseerd welke medewerkers van de huishoudelijke ondersteuning een (oud) zorgdiploma hebben en wie eventueel zou willen bijspringen mocht het aantal corona patiënten oplopen. Gelukkig valt tot op heden het aantal besmettingen mee en is het bij ons bij inventariseren gebleven. We hebben bewondering voor de tomeloze inzet van onze huidige medewerkers die allen een tandje bij hebben gezet tijdens deze periode. We kunnen ons voorstellen dat wij in geval van oplopende drukte door corona, Endoor opnieuw gaan benaderen voor het meedenken in een passende oplossing.”

 

Dit artikel is gepubliceerd op 6 oktober 2020.