18-07-2023
| Niels - LLO carrièreswitch

Van politieagent naar ondersteunend manager in de techniek

Niels Berkers (38) heeft na 16 jaar bij de politie te hebben gewerkt, de stap gezet naar de techniek. Dit ging niet van de één op andere dag; het is een weloverwogen beslissing geweest. In deze blog vertelt hij over zijn carrièreswitch.

 

“Ik miste de voldoening in mijn werk”

Al 16 jaar werkte Niels bij de politie. Ruimte om te groeien had hij wel. Binnen de organisatie heeft hij daardoor diverse functies gehad, maar wel altijd op straat gewerkt. Zo is hij agent op de motor, fiets en in de auto geweest, heeft hij heterdaadtechniek gedaan, en is hij wijkagent, evenementenadviseur en praktijkbegeleider geweest. “Ondanks dat ik alle ruimte kreeg om te groeien en nieuwe dingen te ontdekken, liep ik vast. Het onregelmatig werken en de nachtdiensten begonnen me tegen te staan waardoor ik niet meer op mijn plek zat. Daarnaast miste ik ook voldoening in mijn werk en had ik behoefte om meer met mijn handen te werken.”

 

De beslissing om het roer om te gooien kwam niet zomaar

Om ‘zomaar’ iets heel anders te gaan doen, was een weloverwogen beslissing: “Binnen de politie heb ik een loopbaantraject gevolgd. Daar kon ik intern, maar ook extern, meekijken en oriënterende gesprekken voeren om te kijken wat nou echt bij mij past. Ik heb elektrotechniek en met mijn handen werken altijd al leuk gevonden. Thuis ben ik ook altijd bezig, met onder andere houtbewerking. De stap naar de techniek leek mij daarom ook de beste.”

 

Steun van het thuisfront

Bij Niels thuis staan ze achter zijn beslissing van een carrièreswitch: “Mijn vrouw merkte ook wel dat ik niet meer op mijn plek zat. Maar met een hypotheek en drie kinderen neem je toch het zekere voor het onzekere en gaat er wel een tijd overheen voordat je zo’n stap zet. Uiteindelijk heb ik toch de balans opgemaakt en de sprong in het diepe durven nemen. Het gaat heel goed en heb veel support van familie en vrienden gekregen. Ik ken mensen die in hetzelfde schuitje zitten, die ook niet meer op hun plek zitten, maar toch blijven waar ze zitten. Aan hen kan ik zeggen: ga op onderzoek uit en durf die stap te maken!”

 

Basiscursus Elektrotechniek

Vandaag de dag is Niels werkzaam bij Huisken Professional als ondersteunend manager. Hij ondersteunt zowel op kantoor (administratie, inkoop, verkoop, planning) als buiten het kantoor. Daar gaat hij mee met de monteurs voor installatie, waar hij zelf ook met de handen aan de slag moet. “Ondanks dat ik wel wat van elektrotechniek af weet, ben ik niet technisch geschoold en heb ik er geen papiertje voor. Daarom kreeg ik van mijn werkgever de mogelijkheid de Basiscursus Elektrotechniek te volgen om mijn kennis op te frissen en bij te spijkeren. Ik merk nu al dat ik er baat bij heb gehad: ik herken en onderscheid verschillende onderdelen van machines en kan een technische tekening lezen. Een volleerd monteur hoef ik niet te worden, dus deze cursus was perfect.”

 

Zijn werkgever is ook erg tevreden over Niels als werknemer, ondanks dat hij niet uit het werkveld komt: “Op termijn ben je gewend om vanuit bekende paden te werken, vraag je jezelf niet zo snel af waarom bepaalde processen en beslissingen worden genomen. Iemand die uit een geheel andere branche komt, zal zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Dit zal ons helpen om de functie en manier van werken te herzien en ons tot nieuwe inzichten brengen.” vertelt Maureen Huisken, Niels’ leidinggevende.

 

Niels draait zijn hand niet om voor Leven Lang Ontwikkelen

Ondanks dat hij net de Basiscursus Elektrotechniek heeft afgerond, staat hij open voor nieuwe scholingsmogelijkheden: “Als ik de kans krijg om nog meer te leren over het vak, zou ik dat zeker doen. Wel volg ik liever korte cursussen dan een opleiding, maar ik blijf mezelf altijd uitdagen om wat nieuws te leren.”


deze nieuwsberichten vind je vast ook interessant