14-01-2021
| Eline Holten - INN'twente

Leren is het ontsteken van vuur

Stel dat je nu een bedrijf zou starten, zou je dan dezelfde mensen aannemen? Ik ben benieuwd naar je antwoord. Ik kan me voorstellen dat deze crisis nieuwe inzichten oplevert. Bijvoorbeeld dat het fijn is als medewerkers zich snel aanpassen, creatieve oplossingen bedenken, zich snel nieuwe vaardigheden aanleren of door hun brede inzetbaarheid ook geschikt zijn voor een andere baan in of buiten jouw bedrijf.

 

Een leercultuur binnen organisaties is cruciaal om werknemers maximaal inzetbaar te houden. We weten het al jaren en onderzoeken bewijzen het keer op keer. Toch merken we in crisistijd dat we niet staan waar we zouden kunnen staan. Mensen zijn niet makkelijk zomaar elders inzetbaar en bij grote verandering blijft het lastig om iedereen mee te krijgen. Ik hoop dat deze tijd ons het inzicht geeft dat we anders kunnen kijken naar medewerkers die praktisch zijn opgeleid of ooit zonder diploma aan het werk zijn gegaan. En ik daag je uit met de volgende vragen:

 

Kunnen jouw medewerkers de ontwikkelingen bijbenen?

Er wordt veel gevraagd van mensen. Een automonteur is tegenwoordig ook een expert in elektrotechniek. Een vrachtwagenchauffeur moet stressbestendig zijn, een leerkracht een buitengewoon communicatietalent en een beveiliger moet veel mensenkennis hebben. Hoe is dat binnen jouw organisatie?

 

Zijn er bij jullie medewerkers die van beroep zouden moeten wisselen?

We zien door corona banen versneld verdwijnen, maar er ontstaat ook nieuw werk. Neem bijvoorbeeld het groeiend aantal webshops dat vraagt om meer ict’ers, pakketbezorgers en logistiek medewerkers. Bevind je je in een krimpsector, wellicht door corona, en moet je gedwongen afscheid nemen van medewerkers? Of groeit je bedrijf juist nu hard en sta je open voor zij-instromers? In beide situaties is goede omscholing van belang. 

 

Wat doe je als werkgever om medewerkers blijvend te laten ontwikkelen?

Mooi gezegd vind ik ‘leren is het ontsteken van een vuur’ en dat is dan ook de opgave als werkgever om alle medewerkers aan te moedigen te blijven leren. Ze vertrouwen te geven dat ze het ook kunnen. Ook als het voor sommige mensen lastig is omdat ‘leren’ ze doet denken aan nare ervaringen uit het verleden. Tegenwoordig is leren iets totaal anders dan het naar school gaan van vroeger en braaf in het bankje zitten. De werkplek wordt steeds meer als krachtige leeromgeving ingezet met echte vraagstukken uit de eigen praktijk.

 

Ben jij ‘ambassadeur’ van een leven lang ontwikkelen?

Het is al even genoemd. Leren doe je lang niet altijd in de school- banken. Een combinatie van online en offline leren, e-learning en leren op de werkplek wordt steeds gewoner. Goede begeleiding door een praktijkbegeleider of leermeester is daarbij van grote waarde. Investeren in het leren van je medewerkers maakt je een goede werkgever en maakt je organisatie weerbaarder in tijden van veranderingen.

 

Ik gun alle ondernemers van Twente veel ‘vitamine D’ door anders te Doen en anders te Denken over het investeren in een leercultuur voor je organisatie. Het is geen kostenpost, maar juist een investering in de toekomstbestendigheid van je organisatie en arbeidsfitheid van werkenden en daarom ook economisch van groot belang.

 

Deze column is verschenen in het INN'twente magazine #10.