24-06-2022
| Column Eline - INN'twente #13

'Je gaat het pas zien, als je het doorhebt'

In het begin van mijn loopbaan werkte ik in het bankwezen. Ik gaf advies over het succesvol ontwikkelen van medewerkers. Op de afdeling waar acceptgiro’s werden verwerkt, kwam ik in gesprek met de manager, de heer Advocaat (de broer van die bekende Advocaat).

 

Het werk op zijn afdeling was repeterend van aard en bij een aantal van zijn medewerkers ontbrak het aan motivatie. Hij zou graag meer werkplezier bij zijn afdeling willen zien. Tijdens een lunchpauze sprak ik met een van zijn medewerkers. Vol trots vertelde die mij dat hij in zijn vrije tijd voorzitter was van de plaatselijke voetbalclub. Zijn ogen glommen, er zat een andere man tegenover me. Tot dan toe was het beeld dat ik van hem had een onbewogen man die elke dag stapels acceptgiro’s administreerde en geen minuut langer bleef dan nodig. Een helder inzicht ontstond voor mij op dat moment: deze man liet zijn passie en ziel thuis als hij naar zijn werk ging. Als werkgever zouden we het talent van deze collega veel meer kunnen benutten.

 

Iedereen heeft talent. In deze huidige tijd van personeelstekorten zou het helpen als we meer oog hebben voor de verborgen talenten van de zittende medewerkers. Niet het diploma dat iemand ooit heeft gehaald (of in vele gevallen geen diploma) telt, maar wat iemand kan en in zich heeft. Onervaren talent met de juiste mindset, houding en motivatie is een bron voor werkgevers om verder aan te boren. We zien steeds meer werkgevers die waardenvrij gemotiveerde mensen een kans willen geven, bijvoorbeeld via ‘open hiring’. Ook de opkomst van het ‘skillspaspoort’ is een ontwikkeling die de aandacht verlegt naar vaardigheden, motivatie en leervermogen van de beroepsbevolking.

 

Mijn les uit het verleden is dat in iemands functie lang niet altijd tot uiting komt waar iemand goed in is. Als werkgever, en in ieder geval als leidinggevende, is focus op de capaciteiten van je medewerkers een stimulans voor meer motivatie en werkplezier. Dit levert zonder meer een bijdrage aan een groter succes van je organisatie. Als je die kwaliteiten eenmaal ziet, kan je deze ondersteunen door het bieden van aandacht, uitdaging en scholing. Sommige medewerkers hebben een extra zetje nodig via het stimuleren van hun zelfvertrouwen. 

 

Interessant kan zijn om van je mensen antwoorden te krijgen op vragen als: waar word jij gelukkig van, wat zijn je interesses en wat zijn jouw succesverhalen? Eén van de medewerkers in mijn team is een heel goede amateurfotograaf. Zij legt nu een beeldbank aan met foto’s voor onze marketing en communicatie. Blijf in gesprek met je medewerkers en laat je verrassen door de nieuwe informatie die dat oplevert. Mogelijk kun je deze kwaliteiten inzetten in je organisatie.

Column Eline Holten - INN'twente #13

Deze column is verschenen in het INN'twente magazine #13.


nog meer Endoor nieuws