20-09-2022
| Ontwikkel je skills

Leren voor leuker werk: ontwikkel je skills bij Endoor

Tegenwoordig kijken bedrijven en organisaties niet meer alleen naar welke opleiding je hebt genoten, maar ook naar welke skills je bezit. Het is nog nooit zo laagdrempelig geweest om over te stappen naar een ander beroep of een nieuw vak te leren.

 

In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen hard en soft skills, lees je waarom skills belangrijk zijn geworden in het werk, ontdek je welke skills nodig zijn voor het beroep van jouw interesse en welke beroepen passen bij de skills die jij al bezit. 

 

Het verschil tussen hard en soft skills

Skills zijn vaardigheden. We maken onderscheid tussen hard en soft skills. Met hard skills worden de meetbare, functionele of technische vaardigheden bedoeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schrijven, programmeren of kennis over boekhouding. Deze hebben meestal te maken met de inhoud van je functie. Soft skills daarentegen zijn minder tastbaar en hebben meer betrekking op je persoonlijkheid. Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, oplossingsgericht denken en stressbestendigheid. 

 

Waarom zijn skills belangrijk geworden?

Er is in veel branches een tekort aan personeel waardoor verkorte opleidingen en cursussen zijn ontwikkeld om snel (nieuwe) medewerkers op te leiden. Door deze vraag naar goed personeel is het ook belangrijker geworden om zittende medewerkers te blijven scholen om zo een duurzame arbeidsrelatie te ontwikkelen. Ook kijken bedrijven nu meer naar mensen die bij het bedrijf passen waardoor de relatie veel beter is en de kans op verloop vermindert. Hierdoor zijn skills en gedrags- en persoonlijkheidskenmerken belangrijker geworden en wordt er niet meer enkel gekeken naar opleiding of opleidingsniveau. 

 

Dat betekent dat de tijd met kansen voor werkzoekenden en carrièreswitchers is aangebroken. Voor hen is het nu veel makkelijker die baan te vinden die écht past en waar je plezier in hebt. Ondanks dat je momenteel niet over de juiste opleiding beschikt.

 

Dashboard Skills van UWV en SBB

UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hebben een handig dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in de taken en soft skills (gedragsvaardigheden en persoonlijkheidskenmerken) die bij mbo-beroepen horen. Daarnaast laat het dashboard zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlap hebben met skills van kansrijke beroepen. Ook heb je de mogelijk om te kijken welke beroepen passen bij de skills die je al bezit.

Check het Dashboard Skills van UWV en SBB
Dashboard Skills bekijken

Ontwikkel je skills bij Endoor | ROC van Twente

Bij Endoor ontwikkel je skills en vaardigheden die relevant zijn op de arbeidsmarkt en die je nodig hebt voor jouw droombaan. Wij bieden namelijk opleidingen, cursussen en trainingen in diverse branches waarmee jij jouw positie op de arbeidsmarkt versterkt. Denk bijvoorbeeld aan een cursus op het gebied van ICT of een cursus om jouw persoonlijke ervaring te gebruiken om anderen te helpen (Ervaringsdeskundige).

 

Bekijk het scholingsaanbod in diverse branches:

cursussen in de zorg

cursussen in de bouw

cursussen in de techniek

cursussen in zakelijke dienstverlening, financiën en administratie

- cursussen in digitale vaardigheden en ICT


deze blogs vind je misschien ook interessant