21-10-2021
| Scholingsbudget

4 Tips voor het effectief inzetten van je scholingsbudget

Jij wilt jezelf ontwikkelen zodat je jouw werk nog beter kunt doen of breder inzetbaar bent voor andere werkzaamheden binnen jouw organisatie. Vaak kun je voor de opleiding of cursus een financiële vergoeding krijgen van je werkgever. Dit kan vastgelegd zijn in de cao of in de arbeidsvoorwaarden door middel van een persoonlijk scholingsbudget. 

 

Persoonlijk scholingsbudget verschilt per branche

Per branche verschilt het of je een scholingsbudget hebt en hoe hoog deze is. Medewerkers bij de gemeente hebben een jaarlijks budget van bijna €4000,- terwijl winkelmedewerkers in de non-food branche recht hebben op ‘maar’ €150,- per jaar. Sommige cao’s hebben helemaal geen budget voor persoonlijke ontwikkeling. 

 

Hoe weet je of jij recht hebt op een scholingsbudget en hoe pak je het aan met je werkgever? Wij geven je een aantal tips.

 

Tip 1: Pak je cao erbij en zoek uit of een scholingsbudget beschikbaar wordt gesteld

De meeste medewerkers zijn niet op de hoogte van het bestaan van een scholingsbudget. En als ze ervan af weten, weten ze vaak niet hoeveel budget er beschikbaar wordt gesteld voor persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap die je kunt nemen is om je cao erbij te pakken of bij geen cao de arbeidsvoorwaarden van je organisatie. Hierin staat vermeld waar je recht op hebt als het gaat over persoonlijke ontwikkeling. Let daarbij vooral op de voorwaarden die gesteld worden, zoals het soort functie die je moet hebben en hoelang je dienstverband moet zijn om er gebruik van te maken. 

 

Tip 2: Ontdek waar jouw ambities liggen en zoek daar passende scholing bij

Aangezien het scholingsbudget dat je te besteden hebt niet ongelimiteerd is, is het belangrijk goed na te denken over wat je wilt. Wat is nodig om daar te komen? Wil je doorgroeien binnen de organisatie waar je nu werkt of wil je iets totaal anders doen? Red je het al met een meerdaagse cursus of heb je er een opleiding voor nodig? Mocht je het moeilijk vinden om een pad voor jezelf uit te stippelen, zoek dan hulp bij een loopbaancoach, opleidingsadviseur of hr-adviseur. 

 

TIp 3: Overtuig jouw werkgever van jouw ambities

Zodra je weet wat je wilt en je weet wat ervoor nodig is, is het tijd om je werkgever te overtuigen van jouw ambities. Vertel diegene waarom je wilt groeien en hoe de opleiding of cursus hierbij gaat helpen. Door goed voorbereid dit gesprek in te gaan met je werkgever, laat je zien dat je jouw persoonlijke ontwikkeling serieus neemt. 

 

Tip 4: Heb je akkoord op het mogen volgen van een cursus of opleiding? Zorg dan voor een goede planning

Geld is niet het enige wat moeizaam zou kunnen verlopen in het proces om aan een opleiding of cursus te beginnen. Je moet namelijk ook de tijd vinden om de scholing te volgen. Vraag aan je werkgever of het mogelijk is de scholing tijdens werktijd te volgen. Is dit niet mogelijk? Kijk dan goed naar je planning en zorg dat je niet overbelast raakt door de extra tijd die je naast je werk kwijt bent aan je studie.

 

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en weet jij wat daarvoor nodig is? Mooi! Endoor heeft de opleidingen en de cursussen die helpen jouw ambitie waar te maken. Wij bieden cursussen en trainingen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en versnelde opleidingen om direct te starten met je persoonlijke ontwikkeling. En dat in diverse branches! Bekijk ons gehele aanbod cursussen, trainingen en opleidingen op onze website.


nog meer Endoor nieuws