08-10-2019
|

Directeur Eline Holten over Endoor in het Ondernemers Magazine Twenterand

Endoor - leren maakt werken leuker

Eline Holten is sinds september 2018 directeur van Endoor, de nieuwe partnerorganisatie van ROC van Twente. In samenwerking met hun onderwijsteams en het bedrijfsleven worden modulaire opleidingen op maat ontwikkeld voor medewerkers. Daarnaast heeft Endoor een cursusaanbod. Geen nieuwe dienst van ROC van Twente, maar sinds 1 januari 2019 stevig gepositioneerd. Waarom Endoor?

 

De directeur overhandigt haar kaartje: ’Leren maakt werken leuker’ staat erop.“De kern van ons werk,” vertelt ze enthousiast: “Endoor is er voor de werkenden. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich snel. Beroepen verdwijnen en er komen nieuwe. De invloed van technologie, globalisering en robotisering is enorm. Daar moeten onderwijs en bedrijfsleven samen op inspelen. ‘Een leven lang leren’ geldt voor iedereen. Bedrijven en instellingen moeten tijdig anticiperen op de toekomst: welke kwaliteiten heb ik nodig om het werk goed te blijven doen? Hoe kan ik de skills van mijn medewerkers optimaal benutten? We helpen organisaties hun voorsprong te behouden. Onze slogan is: groeiende medewerkers, bloeiende organisaties. Als je investeert in de ontwikkeling van je mensen heb je daar als organisatie profijt van.”

 

En dat werkt. Endoor organiseert maatwerkopleidingen voor o.a. Asito, MST, gemeente Enschede en Grolsch: ”Bij Grolsch gingen veel procesoperators in korte tijd met pensioen. We ontwikkelden een maatwerkopleiding voor medewerkers om deze vaardigheden te leren. Met succes, de tweede groep is inmiddels gestart.” 

 

Nieuwsgierig

Deze baan is Eline op het lijf geschreven:“Van kinds af aan ben ik al nieuwsgierig, wil meer weten en leren. Ik had verschillende banen op het snijvlak van talentontwikkeling en organisatieverandering, leidinggevende functies in de zorg en het mbo en runde mijn eigen adviesbureau.”

 

“Endoor wil een belangrijke rol spelen om de Twentse economie te versterken”

“Onze opdracht is – als intermediair - dé beroepsopleider te worden van Twente, samen met de elf mbo-colleges van ROC van Twente. Het onderwijs is van oudsher aanbodgericht en levert niet altijd af wat bedrijven en instellingen vragen. Endoor acteert op vragen vanuit de arbeidsmarkt, die niet voorspelbaar of planbaar zijn. Een bijzondere dynamiek, die vraagt om een commerciële en flexibele aanpak.

 

“Er is een flinke ‘gap’ te overbruggen in de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven”

 

Modulair onderwijs heeft de toekomst

De huidige BBL-trajecten duren vaak lang voor iemand die een baan heeft. Bepaalde vakken zijn overbodig voor het werk. Deze ‘starheid’ moet wat ons betreft uit het onderwijs. Met modules bespaar je op uren en houd je de interesse vast.

 

We bouwen samen in een digitale leeromgeving om te voorkomen dat methodes alleen ‘in de hoofden van docenten’ of op een usb-stick belanden. Via onderwijsontwikkelteams ontsluiten we mooi materiaal dat docenten hebben ontwikkeld voor meer mensen.” 

 

Staan we hier aan het begin van iets groots? “Absoluut”

 

Er zijn uitdagingen: “De overheid moedigt enerzijds flexibilisering van het onderwijs aan, maar stelt anderzijds voorwaarden die het weer bemoeilijken.”

Plannen genoeg. Met Saxion Parttime School wordt gesproken over ‘doorlopende leerlijnen’, Endoor wil ‘rondetafelgesprekken’ met verschillende branches, etc. “Volop mogelijkheden”, aldus Eline: “Want leren maakt werken écht leuker. En dat gunnen we iedereen!”

 

---

 

Lees het hele online magazine op de website van Ondernemers Magazine Twenterand. 

 

Met dank aan fotografe Petra Holland en tekstschrijfster Margreet Koster

Schermafbeelding 2019 10 08 om 11.06.20 111959072830