09-03-2023
| Leven Lang Ontwikkelen

Leven Lang Ontwikkelen met Endoor

Je hoort steeds vaker de term Leven Lang Ontwikkelen (LLO), maar wat houdt het nou precies in? Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is een concept dat de afgelopen jaren steeds belangrijker wordt. Het verwijst naar het idee dat individuen hun vaardigheden gedurende hun hele (werkende) leven blijven ontwikkelen. Je bent daardoor flexibel en wendbaar, je kunt makkelijker schakelen als er nieuwe technologie wordt geïntroduceerd of als je van baan wilt veranderen.

 

In deze blog vertellen we wat Leven Lang Ontwikkelen nou precies is, waarom LLO belangrijk is voor jou en hoe jij zorgt dat je je vak en vaardigheden bijhoudt om met plezier aan het werk te gaan of blijven.

 

Wat is Leven Lang Ontwikkelen?

Het concept van LLO wordt steeds belangrijker naarmate de arbeidsmarkt dynamischer wordt en technologie zich in een snel tempo blijft ontwikkelen. Vaardigheden die nu belangrijk zijn, kunnen over een paar jaar niet meer relevant zijn. We moeten in staat zijn ons aan deze veranderingen aan te passen. Dit doen we met LLO door er voor te zorgen dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen qua kennis, vaardigheden en ervaring.

 

LLO gaat niet alleen over het verwerven van nieuwe vaardigheden, maar ook over het verbeteren van bestaande vaardigheden. Het gaat erom te ontdekken waar verbetering nodig is en stappen te ondernemen om verder te bekwamen. Dit kan je doen door het volgen van een opleiding of cursus. Het idee is om jezelf continu te verbeteren en je vaardigheden te verfijnen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt.

 

Waarom is Leven Lang Ontwikkelen belangrijk voor jou?

Er zijn verschillende voordelen aan LLO. Ten eerste kan het leiden tot een grotere baanzekerheid. Door LLO word je bewust van wat de werkomgeving van je vraagt en wat nodig is om bij te blijven in vaardigheden en kennis zodat je je werk effectief kunt blijven uitvoeren en je werk leuk blijft vinden. Het concept van LLO is niet alleen werkgerelateerd. Persoonlijke groei en ontwikkeling helpt ook in je privéleven.

 

Hoe kan ik een Leven Lang Ontwikkelen?

Er zijn veel manieren om LLO in het leven te integreren. Enkele voorbeelden zijn het volgen van een opleiding, cursus of training, stagelopen, leren op de werkplek door instructie van een collega en het bijwonen van conferenties of evenementen over je vakgebied. Maar ook op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de branche en kansen zoeken om nieuwe technologieën en werkwijzen te ontdekken is een vorm van LLO.

 

Ontwikkelen met de 70-20-10 regel

De 70-20-10 regel laat zien hoe mensen leren: 70% leer je van het werk zelf, 20% leer je van je collega’s en 10% leer je door scholing te volgen. Je leert dus het meeste door te doen. Daarom is een opleiding of cursus volgen tijdens je werk een erg goede manier om jezelf te ontwikkelen. Je kunt daarmee direct het geleerde in de praktijk brengen.

 

In de onderstaande video vertelt Charles Jennings hoe de 70-20-10 regel werkt.

Media

Subsidies om Leven Lang Ontwikkelen mogelijk te maken

Leven Lang Ontwikkelen is een belangrijk thema in onze maatschappij tegenwoordig. Daarom maakt de Overheid het makkelijker om te blijven ontwikkelen met diverse subsidies. Ook op regionaal niveau zijn er subsidies beschikbaar. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.

 

  • Twents Fonds voor Vakmanschap
    Het fonds biedt scholingsvouchers van maximaal €2500,- voor inwoners van Twente die ondersteuning nodig hebben bij het bekostigen van hun opleiding als dit voor hen niet via een andere weg mogelijk is

  • Subsidie Overijssels Vakmanschap
    Overijssel wil het tekort aan technisch personeel aanpakken. Om dat te bereiken, verbindt de provincie Overijsselse bedrijven en scholen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden en technische O&O-fondsen.

 

Kijk voor alle subsidiemogelijkheden op onze subsidiepagina.

 

Leven Lang Ontwikkelen met Endoor

Bij Endoor | ROC van Twente vinden we het belangrijk dat mensen het beste uit zichzelf halen. Daarom bieden we opleidingen, cursussen en trainingen voor werkenden en werkzoekenden in diverse vakgebieden. We zijn er voor de werkzoekende die weer wil gaan werken, de werknemer die zichzelf wil ontwikkelen binnen zijn eigen vakgebied en de carrièreswitcher die een overstap wil maken naar een ander vakgebied. Met versnelde scholingstrajecten leer je alle skills en kennis die je nodig hebt om zo snel mogelijk (weer) aan de slag te gaan.

 

Ben jij op zoek naar een passende opleiding of cursus? Bekijk dan ons aanbod:

·      Financieel, administratie en economie

·      Zorg, Welzijn en Hulpverlening

·      Cursussen voor in de bouw

·      Cursussen in de techniek

·      Cursussen in de ICT