01-12-2022
| Interview Patrick (TenneT)

cursus hoogspanningstechniek: de enige in Nederland!

TenneT is een Nederlands-Duitse transmissienetbeheerder en houdt zich bezig met elektriciteitstransport en balanshandhaving tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Endoor heeft samen met TenneT een maatwerktraject ontwikkeld. Eén van de deelnemers is Patrick Luider (48).

 

Sinds 1 november 2021 werkt Patrick bij TenneT. Na 25 jaar in de beveiliging te hebben gewerkt, was hij toe aan iets anders. ‘Ik stond stil en ik vind stilstand achteruitgang. Je moet jezelf blijven ontwikkelen. Daarom wilde ik iets anders. Maar ik had wel een vaste baan, dus ik vroeg me wel af, doe ik er goed aan om iets anders te willen?’ Hij had wel allerlei andere opleidingen en cursussen gedaan: EHBO-instructeur, Bedrijfshulpverlening en reanimatie, had zelfs lesgegeven aan hbo-verpleegkundigen in opleiding. ‘Maar daar hebben ze je helaas niet fulltime voor nodig. Maar dat was wel mijn ding!’ Hij heeft de LTS gedaan en ook hobbymatig heeft Patrick wel affiniteit met elektrotechniek. Zijn broer en ook een oud klasgenoot van de LTS werken bij TenneT en zeiden: kom bij TenneT. Hij ging op sollicitatiegesprek en werd aangenomen. Wel werd toen al aangekondigd: je moet nog wel wat opleidingen doen.

 

Het was een sprong in het diepe, want je krijgt toch eerst een jaarcontract, per 1 november kan het ophouden. Maar de collega’s zijn leuk, het is een warm nest, een gezellige en eerlijke club, die alles met elkaar deelt. En het werk is leuk.’ Met collega’s, allemaal minder dan een jaar in dienst, heeft hij het maatwerktraject hoogspanningstechnicus gevolgd. Het ging in totaal om 11 fysieke lessen, met huiswerkopdrachten en afsluitend een examen. De lessen waren op de Gieterij in Hengelo, overdag van 09:00 tot 15.30 uur, dus het was wel een eindje rijden (2 uur 20 minuten) vanaf zijn woonplaats Ten Boer (tussen Groningen en Delfzijl). Deze cursus op maat met crebonummer (dus je krijgt een mbo-certificaat) was een mooie mogelijkheid voor Patrick om zich om te scholen. Patrick is enthousiast over de cursus en de docent.

Stilstand is achteruitgang
- Patrick Luider - deelnemer cursus Hoogspanningstechniek

‘Gerard Zielman is één van de meest enthousiaste docenten die ik ken. Ik noem hem de Steve Irwin van de elektrotechniek!’ Over de cursus: ‘ik vond de opzet heel goed en het schept een band als je allemaal tegelijk begint. Wat ik minder leuk vond was de hoeveelheid aan informatie, en soms de herhaling. En bij de derde les had ik zoiets van het gaat wel heel erg snel, helemaal voor mensen die geen elektro achtergrond hebben. Dit is teruggegeven en de opleiding gaat er wat mee doen. Dat is dus ook weer positief: er wordt naar je geluisterd, er wordt wat met jouw feedback gedaan.’

 

Veiligheid staat hoog in het vaandel bij TenneT en van zijn ervaring in zijn vorige vak, waarbij hij geleerd heeft sterk te letten op details, heeft hij daarbij profijt. In het halfjaarlijkse gesprek kreeg hij te horen dat hij een vaderfiguur was voor de groep, voor de jonge jongens: ‘het coachen zit in je bloed’. En dat was goed om te horen. Patrick zit op zijn plek. ‘Elke dag is anders, ik heb veel afwisseling, zit bijna elke dag op een andere locatie in het noorden. Wij hebben de zorg voor continuïteit van de stroomvoorziening, we moeten een station draaiende houden, zorgen dat het goed blijft gaan. Als een klus geklaard is, geeft dat veel voldoening. Het moet af, dus soms blijf je langer. Maar niemand klaagt als het wat langer duurt, dit hoort bij het vak.’

 

Dit interview is verschenen in de ROC van Twente brochure 2022-2023.

Wil jij ook de cursus hoogspanningstechnicus volgen? Schrijf je dan direct in!