14-07-2020
| Metechnica

Een interview met Stephanie van Metechnica over de samenwerking met Endoor

Stephanie van Benthem werkt als arbeidsmarktcoach bij Metechnica. Het bedrijf begeleidt deelnemers naar werk in de installatiebranche. Dit doen zij o.a. voor Wij Techniek (voorheen het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB)) met als doel om het tekort aan personeel in de installatiebranche op te vangen. De basisopleiding die de deelnemers krijgen aangeboden, wordt verzorgd door Endoor | ROC van Twente. In deze blog vertelt ze over het samenwerkingsproject.

 

Een mooie samenwerking van partijen die allemaal hetzelfde doel hebben

Stephanie vertelt bevlogen over het zij-instroomproject Twente: “Werkgevers in de installatiebranche die bij Wij Techniek zijn aangesloten ervaren moeite te hebben met het vinden van nieuw personeel. Een viertal werkgevers hebben met Margreet van de Worp van OTIB & Erwin Johannes van het ROC van Twente dit project opgezet. Metechnica gaat voor hen op zoek naar gemotiveerde deelnemers om op te leiden, te begeleiden en vervolgens te plaatsen bij de werkgevers. Wij verzorgen het selectieproces op basis van het ingestuurde CV en voeren een intakegesprek. Vervolgens krijgen ze een praktijktest en algemene talentscan (AMN) bij ROC van Twente waaruit zal blijken of zij fysiek en mentaal capabel zijn om in de branche te werken. Bij een positieve uitslag starten de deelnemers met de basisopleiding installatie- of elektrotechniek bij Endoor | ROC van Twente. Al tijdens de opleiding, wordt getracht de deelnemers te plaatsen bij de aangesloten werkgevers. We gaan echt voor duurzaamheid en het doel is dan ook om de deelnemers te plaatsen bij werkgevers waar ze nog jaren werkzaam zullen zijn.”

 

Adviseur bedrijfsopleidingen Jacqueline als spil in het web

Jacqueline Mens – Bolhuis is adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor en is verantwoordelijk voor dit traject. Ze zegt: “Een prachtig voorbeeld van hoe je elkaar kunt versterken en daardoor het verschil kunt maken. Door de korte en praktische basisopleiding die Endoor | ROC van Twente op maat heeft verzorgd, worden de deelnemers omgeschoold en klaargestoomd voor de branche.”

Ondanks dat er veel partijen betrokken waren, verliep het contact erg soepel. Jacqueline was de adviseur vanuit Endoor | ROC. Zij heeft ervoor gezorgd dat de basisopleiding uitstekend is gefaciliteerd.
- Stephanie

Een kosteloze opleiding voor deelnemer en werkgever

“We zetten ons in om mensen goed op te leiden en ervoor te zorgen dat werkgever en werknemer nog lang tevreden zullen zijn met elkaar. We zijn voor beide partijen de ontzorger en regelen alles voor hen. Ook is deze plaatsing en opleiding kosteloos voor zowel de werkgever als de werknemer. De opleiding van Endoor | ROC van Twente & begeleiding door Metechnica wordt namelijk gefinancierd en mogelijk gemaakt door Wij Techniek namens de sociale partners. Het is dus een mooie kans voor de deelnemer om zich kosteloos te laten omscholen en een baan in de branche te vinden. Voor de werkgever is het een mooie kans om nieuw personeel te vinden. Een win-win situatie!”

 

“Endoor | ROC van Twente heeft veel aandacht voor de deelnemer”

Een aantal contactpersonen van deelnemende bedrijven zijn of waren ook docent bij ROC van Twente. Vandaar dat Wij Techniek niet lang heeft getwijfeld waar de opleiding gefaciliteerd moest worden. ROC van Twente heeft een goede naam hier in de regio en ze hebben veel aandacht voor de deelnemer. De communicatie tussen Wij Techniek, Metechnica, Endoor | ROC van Twente en de werkgevers is heel goed en we hebben allemaal hetzelfde doel: de deelnemers hun certificaat laten halen zodat zij kunnen instromen in de installatiebranche. Mocht een docent signaleren dat een deelnemer eigenlijk veel beter in een andere richting in de techniek past, laten we diegene instromen bij die betreffende techniekopleiding. Zo zorgen we er samen voor dat alle deelnemers doen wat het beste bij hen past. Dat is het belangrijkste.”

 

Het project is erg goed bevallen en gaat door op constante basis

Stephanie vertelt dat de samenwerking zo goed is bevallen, dat de intentie is om de basisopleiding op constante basis te continueren: “17 mensen hebben de basisopleiding gevolgd, waarvan 9 deelnemers al een contract hebben bij een werkgever. Daarnaast hebben 3 deelnemers een proefplaatsing, 3 deelnemers hebben zicht op een proefplaatsing en voor 2 deelnemers zijn we nog op zoek naar een werkplek. Deze pilot is erg goed bevallen dus we gaan sowieso door op constante basis.”

 

Nog een samenwerking: opleiding tot sprinklermonteur voor De Groot Installatiegroep

Wij Techniek, Metechnica en Endoor | ROC van Twente doen hetzelfde voor De Groot Installatiegroep. Zij zijn op zoek naar sprinklermonteurs en bieden een BBL-opleiding aan zowel zij-instromers als mensen die al in de branche werkzaam zijn. De opleiding wordt verzorgd door ROC van Twente, de werving en begeleiding van deelnemers door Metechnica. “De opleiding gaat van start als er genoeg mensen geworven zijn. We hebben al 16 mensen gescreend en er zijn nog ca. 10 deelnemers nodig om te starten. Ik ga er dus vanuit dat we, na de corona periode, kunnen gaan starten met de opleiding.” vertelt Stephanie.