21-01-2022
| Column Eline - INN'twente #12

Column Eline in INN'twente #12: Later is allang begonnen

Waarom krijgen we geen toekomst op school, in plaats van geschiedenis? Een interessante vraag gesteld door een middelbare scholier.

 

Stel je gaat nu in de toekomst staan en maakt een foto van je organisatie. Wat zie je dan? Nieuwe collega’s met andere competenties, andere kennis? Heel andere functies? Meer of minder werknemers? Veel meer technologie? Andere generatie?

 

En zo’n foto genomen van jezelf? Doe jij nog hetzelfde werk? Ontwikkel jij je nog?

 

De toekomst voorspellen is lastig. Toch hebben we te maken met feiten waar we niet omheen kunnen, die bepalend zijn voor de toekomst van organisaties. De demografische trend leidt tot minder instroom in het mbo. De krimp van het aantal mbo-studenten zal verder doorzetten en dat is een punt van zorg voor de economie.

 

Dreigende personeelstekorten in cruciale sectoren als zorg en techniek worden zo alleen maar groter. Tel daar de vergrijzing bij op en in meerdere sectoren tekent zich een personeelsprobleem af. Later is dus allang begonnen. Werkgevers doen er goed aan de toekomst naar het nu te halen als het gaat om de continuïteit van de organisatie. Zonder goed personeel geen toekomst.

 

In het nu kun je jezelf de volgende vragen stellen: welke personele knelpunten en/of vraagstukken heb ik in relatie tot de realisatie van onze strategie? En wat gebeurt er nu binnen mijn organisatie op het gebied van in-, door- en uitstroom van personeel?

 

Als de antwoorden op deze vragen je zorgen baren, is het tijd voor actie. Het doorlopen van de volgende 4 stappen kan helpen om meer richting te geven aan het toekomstige personele vraagstuk.

 

Stap 1 is planning: welke medewerkers heb ik straks nodig?

Stap 2 is identificatie: wat heb ik nu in huis aan medewerkers?

Stap 3 draait om ontwikkeling: waar moet ik in investeren, mee stoppen of mee beginnen om het verschil tussen stap 1 en 2 te overbruggen?

En tenslotte stap 4, mobiliteit: wat heb ik nodig om de acties in gang te zetten en te realiseren?

 

De ontwikkelingen gaan zo snel dat later volgende maand kan zijn, maar ook nog een tijd kan duren. Wees voorbereid en flexibel. Wij komen steeds meer bedrijven in ons werk tegen die hun medewerkers voorbereiden op de toekomst en investeren in het zittend personeelsbestand. Dat kan een hoger opleidingsniveau zijn maar ook het aanleren van nieuwe vaardigheden of kennis.

 

Ik hoop met dit bescheiden ‘lesje toekomst’ bijgedragen te hebben aan aandacht voor de personele continuïteit van je organisatie.

Column Eline Holten - INN'twente #12

Deze column is verschenen in het INN'twente magazine #12.


nog meer Endoor nieuws