15-09-2020
| Hospitality cursus

Interview met instructeur Roel Hoppenreijs over de nieuwe cursus Hospitality

Toen de directeur van het college D&G van het ROC van Twente de vraag kreeg of er een module bestond voor Hospitality bij organisaties, werd direct een werkgroep samengesteld om deze cursus te ontwikkelen en te vermarkten. Hospitality is een gewild en belangrijk onderwerp in organisaties waar klanten en gasten bediend worden.

 

Roel Hoppenreijs (34 jaar) is geboren Oldenzaler en werkt nu 1,5 jaar als praktijkinstructeur voor het vak Leidinggeven & Organiseren van ROC van Twente. Voordat hij bij ROC van Twente terecht kwam, werkte hij al meer dan tien jaar in de horeca in diverse functies. Gestart als afwasser en bediening en doorgegroeid naar ondernemer en bedrijfsleider.

 

Roel: “Na meer dan 10 jaar ken je zelf het trucje wel van je gasten vermaken en ervoor zorgen dat zij het bezoek aan jouw horecagelegenheid als positief ervaren. Ik was toe aan verandering en wilde juist de nieuwe generatie opleiden en instrueren. Nu instrueer ik studenten van ROC van Twente in de brasserie van de school. Ik geef ze de sleutel en houd toezicht op de gang van zaken. Voor de rest organiseren en regelen de studenten alles zelf. Zij houden de brasserie draaiende en stellen bijvoorbeeld het menu samen. Erg leuk om te zien.”

 

De cursus Hospitality: inspelen op de vraag uit de markt door samen te werken

Toen het idee ontstond om een cursus Hospitality te ontwikkelen, is onder andere Roel gevraagd om mee te denken. Roel: “Binnen een driekwart jaar tot een jaar hebben we de module zo goed als af gekregen. De procedure is iets uitgelopen door de corona, maar het kan nu de markt op. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en een eindtoets. Hoe lang de cursus duurt is helemaal afhankelijk van de vraag van de organisatie en de groep deelnemers. Het kan een soort bootcamp worden waarin de deelnemers binnen een week worden klaargestoomd voor Hospitality, maar het kan ook elke week een bijeenkomst zijn. De cursus Hospitality is zo ontwikkeld dat je het ook thuis kunt doen, maar dan mis je wel de beleving. En dat is waar deze hele cursus om draait: beleving. Ik zal niet te veel verklappen, maar het is een hele levendige cursus geworden!”

 

Endoor trekt de kar wat betreft de modularisering van vakgebieden

Endoor is samen met ROC van Twente en andere belanghebbenden gestart met het modulariseren van de vraag uit de markt. De cursus Hospitality is niet de enige cursus die in het afgelopen jaar is ontwikkeld. Zo is de cursus Kunststof en Rubber voor de Procestechnologie binnenkort ook klaar om de markt op te gaan.

 

Roel: “De begeleiding vanuit Endoor was echt heel goed. Leonie (onderwijskundige bij Endoor) heeft het super gedaan. Ze heeft echte know-how en een fijne omgang wat de samenwerking ten goede kwam. We hebben met het team er samen voor gezorgd dat de cursus Hospitality echt een ervaring wordt. Je leert belevingsgericht werken, maar in de cursus ervaar je het ook direct. Je wordt letterlijk meegenomen in de hospitality.”

 

Roel is zelf ook nog niet uitgeleerd

Op dit moment is Roel praktijkinstructeur bij ROC van Twente en geeft vooral ‘les’ aan studenten. “Het lijkt me ontzettend leuk om als docent aan de slag te gaan in het volwassenenonderwijs. Volwassenen prikkelen en inspireren kan makkelijker zijn, omdat zij het einddoel helder voor ogen hebben. Bij studenten kan dit einddoel wel eens troebeler zijn, waardoor ze baat hebben bij motiverende gesprekken.

 

“Zelf heb ik me aangemeld voor een cursus Disc-trainer. Dit is een onderdeel van de Hospitality module. Dit zou ik zelf ook graag willen leren en uiteindelijk mensen in willen trainen. Met het Disc-instrument herken je aan de hand van persoonlijkheidskenmerken wie jijzelf bent, wie jouw klanten en wie jouw collega’s zijn. Via herkenning van verschillende klanttypes weet je hoe je met hen om moet gaan en weet je hoe je het beste een team samenstelt.”

 

“Toen de coronaperiode begon heb ik nagedacht wat ik zou willen doen als mijn huidige werk in de horeca niet meer zou bestaan. Ik zou graag bij ROC van Twente blijven omdat hier alles goed geregeld is en ik het erg naar mijn zin heb. Het lijkt me op termijn mooi om met schooluitvallers aan de slag te gaan om te achterhalen wat de reden is dat ze stoppen met school. Een soort coach voor uitvallende studenten.”

 

 

Binnenkort kan je je aanmelden voor de cursus Hospitality op onze website. Wil je alvast meer weten? Neem dan contact met ons op!