Elektrotechniek op maat voor NS medewerkers

Sinds 2015 werken ROC van Twente en NS al samen om de BBL opleiding Elektrotechniek niveau 4 aan te bieden bij het Nederlandse spoorwegbedrijf. In beginsel was de opleiding bedoeld voor de medewerkers van de technische dienst van de NS. Tegenwoordig stromen ook nieuwe medewerkers in. Mathieu Daal, manager van de opleiding Elektrotechniek bij ROC van Twente, is al een tijd betrokken bij dit traject en vertelt over de bijzondere samenwerking. 

 

De opleiding Elektrotechniek is mede ontstaan vanuit de noodzaak om onderhoud te mogen en kunnen uitvoeren bij de NS. Voor de medewerkers van de NS is het een extra stimulans omdat de deelnemers een (functie)waardering krijgen zodra ze de opleiding met succes hebben afgerond. Medewerkers van de technische (onderhouds)dienst hebben veelal een opleiding Mechatronica niveau 3 achtergrond. Met deze achtergrond kunnen ze vervolgens prima doorstromen naar de opleiding Elektrotechniek op niveau 4. 

“Binnen de NS wordt dit traject ook wel Starway genoemd. Het is voornamelijk een doorstroomopleiding waarmee medewerkers kunnen doorgroeien naar specialist. Het mooie aan deze opleiding is dat het een NS gerichte maatwerkopleiding is.”
- Marian Hafkenscheid - Projectleider mbo-opleidingen bij NS

De opleiding Elektrotechniek van NS is geen regulier BBL traject

De opleiding Elektrotechniek is bedoeld om de medewerkers van de technische dienst meer kennis en achtergrond te geven om complexe storingen op te lossen. Mathieu: “De opleiding is op abstractieniveau. De deelnemers leren waarom de storing er is en waardoor deze ontstaat. De opleiding duurt 2,5 jaar. Normaal gesproken werken BBL’ers vier dagen in de week en gaan ze één dag naar school. Bij deze opleiding werken de deelnemers 3 weken achter elkaar en gaan vervolgens 1 week naar school. De deelnemers komen vanuit het hele land en overnachten de week dat ze hier in Hengelo les krijgen in een hotel. Het eten wordt verzorgd, ze ontmoeten andere deelnemers en trekken met elkaar op. Daardoor wordt de week les niet als straf gezien maar als een leerzame week met collega's.”

“De deelnemers van de opleiding Elektrotechniek van de NS zijn volwassen. De jongste is in de 20 en de oudste is in de 60. Vaak zijn het medewerkers met lange dienstverbanden die intrinsiek gemotiveerd zijn om bij te blijven in de techniek. Mooi om te zien dat ze de kans krijgen om door te blijven leren.”
- Mathieu Daal - Manager opleiding Elektrotechniek bij ROC van Twente

De deelnemers krijgen in de lesweek op maandag, dinsdag en woensdag les in technische vakken zoals meet- en regeltechniek. Op donderdag hebben ze les in generieke vakken zoals Engels, Nederlands en Burgerschap. Mathieu: “De opdrachten die de deelnemers meekrijgen van ROC van Twente worden uitgevoerd tijdens de drie weken werken. Elke deelnemer wordt begeleid door een praktijkopleider van de NS. Samen zorgen we ervoor dat de deelnemer de opdrachten kan uitvoeren. Soms moet de deelnemer daarvoor naar een ander gebied in Nederland. Dit maakt het werk uitdagend voor de deelnemer.”

“ROC van Twente en NS trekken gezamenlijk op waardoor we elkaars ambities versterken en elkaar helpen deze waar te maken.”
- Jos Toebes - Directeur College van Technologie bij ROC van Twente

De inhoud van de opleiding is volledig afgestemd op de techniek van de NS. Hiervoor was voornamelijk in het begin van de opleiding een intensieve samenwerking nodig. Mathieu: “Onze docenten geven les in Elektrotechniek. Omdat deze opleiding gericht is op treintechniek, leren onze docenten van de NS ook die kant van het vak. Onze docenten zijn daarom ook nooit uitgeleerd.”

“Ik ben slechts de manager van dit traject. Het echte werk doen de docenten van ROC van Twente (Henny Breukers en Hans Nijland) en praktijkopleiders van de NS. Het zijn toppers!”
- Mathieu Daal - Manager opleiding Elektrotechniek bij ROC van Twente

Jacqueline (adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor) is vanaf het begin betrokken geweest bij de zogehete Starway opleiding: "Doordat de Starway opleiding een BBL bedrijfsgroep op maat betreft, is Endoor de sparringspartner voor de NS. We weten elkaar goed te vinden waardoor de lijntjes kort blijven. Door goed te evalueren met elkaar worden oplossingen op maat aangeboden, zoals een voortraject voorafgaand aan de BBL."

Heb jij ook een soortgelijke scholingsvraag? Wij helpen je graag!
Mail Jacqueline.