De bbl-opleiding sprinklermonteur is van start gegaan bij De Groot Groep

Zijkant Endoorstart

Dit is een voorbeeld van een versneld en flexibel opleidingstraject op maat. Meer over Endoorstart

Binnen De Groot Groep was er al een tijd de behoefte om medewerkers in de Brandbeveiliging (sprinklermonteurs) een aansluitende mbo-opleiding te bieden. Samen met Endoor, Wij Techniek en ROC van Twente is een mbo-opleiding speciaal voor deze groep ontworpen. Hans Baan (verantwoordelijk voor De Groot Groep Academy) en Kelly Venema (HR-manager bij De Groot Groep) vertellen over het project en de samenwerking met Endoor | ROC van Twente.

monteur 111921405251

Deelnemers van de opleiding sprinklermonteur leren van collega’s die al jaren in het vak zitten.

 

“De behoefte was er al een tijdje..”

Hans Baan: “De behoefte aan een gedegen opleiding voor sprinklermonteurs is er al een tijdje. Voorheen leerden medewerkers het vak van een ervaren collega. Qua vakkennis komen zij dan ook niks tekort. De generieke vakken zoals taal, rekenen en digitalisering leren zij echter niet als sprinklermonteur. De behoefte aan een diploma was er echter wel en om dat gat te dichten, boodt De Groot Groep de mogelijkheid de opleiding Installatietechniek te volgen om toch een diploma te kunnen behalen. Echter is het gat met wat ze daar leren en wat ze daadwerkelijk toepassen in hun werk te groot. Met uitstroom tot gevolg.”

 

Om dit probleem op te lossen hebben Hans en Kelly intern geïnventariseerd en gesprekken gevoerd met vestigingsmanagers/ leidinggevenden. Daarna heeft Hans gezocht naar partijen om een bbl-opleiding op te zetten. Omdat Hans zelf les heeft gegeven op ROC van Twente, was de stap naar een samenwerking met ROC van Twente zo gemaakt. Zodoende werd Endoor ingeschakeld, de partnerstichting van ROC van Twente die zich richt op bedrijfsopleidingen. Samen met Endoor is het proces gestart voor de opleiding

"Ons doel is om in de toekomst samen met andere bedrijven medewerkers op te leiden in de installatiebranche."
- Hans Baan

De inhoud van de sprinklermonteur bbl-opleiding

Via social media konden geïnteresseerden reageren door middel van het invullen van een vragenlijst. Vanuit daar zijn 30 personen uitgenodigd voor een presentatie en een rondleiding door het bedrijf. Na de sollicitatiegesprekken zijn uiteindelijk 12 deelnemers aangenomen om te starten met de opleiding.

 

Tijdens de opleiding tot sprinklermonteur werken de deelnemers vier dagen bij De Groot Groep en leren ze het vak van een ervaren collega. Een dag in de week gaan ze naar school en leren ze onder andere vaktheorie, tekening lezen, Nederlands en rekenen. Na de opleiding gaan de deelnemers volledig aan het werk bij De Groot Groep met een bbl-diploma op zak.

Schermafbeelding 2020 12 17 om 09.42. 111921405002

De groep deelnemers die start aan de bbl-opleiding sprinklermonteur

De samenwerking met Endoor

Hans: “De groep die aan de sprinklermonteur opleiding werkte, vulde elkaar goed aan. Jacqueline (adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor) heeft de kennis van het opzetten van de opleiding, ik kon vanuit mijn vakgebied de inhoud bepalen en Kelly is de interne schakel geweest binnen dit project.”

"Endoor is de schakel tussen het bedrijfsleven en onderwijs."
- Kelly Venema

 “Jacqueline reageert snel, pakt alles snel op en schakelt goed tussen de verschillende partijen. Je kan merken dat zij veel ervaring heeft met dit soort trajecten. Het fijne is dat wij allebei hetzelfde doel voor ogen hebben, wat de samenwerking makkelijk maakt.”

 

Toekomstbestendig zijn

De Groot Groep is de afgelopen jaren flink gegroeid. Er zijn momenteel 720 FTE werkzaam verdeeld over 12 vestigingen. De organisatie stimuleert Leven Lang Ontwikkelen om zo hun medewerkers duurzaam inzetbaar te maken en klaar te zijn voor de toekomst.

 

Nu de opleiding voor sprinklermonteur is opgezet, biedt De Groot Groep alle nieuwe medewerkers deze opleiding aan. Hans: “Op die manier hebben al onze monteurs dezelfde kwaliteiten en kennis. Je biedt hen een mooie uitdaging en vergroot daarmee ook de waarde van je medewerkers.”

Schermafbeelding 2020 12 17 om 09.48. 111921404979

Deelnemers van de bbl-opleiding sprinklermonteur op een schooldag

Een tekort in de installatiebranche

Het opleidingsfonds Wij Techniek is al een geruime tijd bezig het tekort aan goed personeel in de installatiebranche te verminderen. Zo heeft Endoor | ROC van Twente eerder al de opleiding voor elektro- en installatiemonteur samengesteld om zo zij-instromers op te leiden naar nieuw werk in de installatiebranche. Wij Techniek is een O&O-fonds dat namens sociale partners acteert. Wij Techniek faciliteert regionaal met publiek-private partners dat het financieel mogelijk is voor zij-instromers om in de installatiebranche te komen werken.

 

 

Iedereen kan zich aanmelden voor de bbl-opleiding voor sprinklermonteur

De bbl-opleiding is toegankelijk voor zowel mensen die al in het installatievak werken als zij-instromers. De deelnemers die reeds gestart zijn met de bbl-opleiding sprinklermonteur zijn bijvoorbeeld voorheen timmerman, slager of metselaar geweest. De opleiding wordt vanaf nu elk jaar gestart in september. Het is mogelijk om al eerder bij De Groot Groep in dienst te treden. 

 

Na het succes van deze opleiding sluit nu ook Aqua+ Sprinklersystemen B.V. te Goor aan bij het opleidingstraject! De deelnemers kunnen zich ook bij dit bedrijf aanmelden voor de BBL opleiding sprinklermonteur die start in februari 2022.

Geïnteresseerd in het volgen van de bbl-opleiding tot sprinklermonteur bij De Groot Groep? Of is er binnen jouw organisatie ook eenzelfde behoefte? Neem dan contact op met onze adviseur bedrijfsopleidingen Jacqueline!
Neem contact op met Jacqueline

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn
Bel Jacqueline Mens-Bolhuis Adviseur 06 - 10120274 jmens@endoorleren.nl