Een unieke samenwerking voor de bbl-opleiding sprinklermonteur

Zijkant Endoorstart

Dit is een voorbeeld van een versneld en flexibel opleidingstraject op maat. Meer over Endoorstart

Binnen De Groot Groep was er al een tijd de behoefte om medewerkers in de Brandbeveiliging (sprinklermonteurs) een aansluitende mbo-opleiding te bieden. Ook bij Aqua+ is de behoefte aan goed geschoolde medewerkers groot. 

 

Ondanks dat ze in dezelfde niche werken, slaan ze toch de handen ineen om technisch personeel aan te trekken. Ze hopen hiermee dat zij-instromers de stap naar de techniek zetten of dat technische vakmensen zonder een diploma toch een diploma behalen. 

 

Samen met Endoor, WIJ Techniek en ROC van Twente is een mbo-opleiding speciaal voor deze groep ontworpen. Hans Baan (De Groot Groep) en Kristel Konst en Marloes Lammertink (Aqua+) vertellen over de unieke samenwerking.

Schermafbeelding 2021 10 20 om 12.22. 111894874639

Deelnemers van de opleiding sprinklermonteur leren van collega’s die al jaren in het vak zitten.

 

“De behoefte was er al een tijdje..”

Hans Baan: “De behoefte aan een gedegen opleiding voor sprinklermonteurs is er al een tijdje. Voorheen leerden medewerkers het vak van een ervaren collega. Qua vakkennis komen zij dan ook niks tekort. De generieke vakken zoals taal, rekenen en digitalisering leren zij echter niet als sprinklermonteur. De behoefte aan een diploma was er echter wel en om dat gat te dichten, bood De Groot Groep de mogelijkheid de opleiding Installatietechniek te volgen om toch een diploma te kunnen behalen. Echter is het gat met wat ze daar leren en wat ze daadwerkelijk toepassen in hun werk te groot. Met uitstroom tot gevolg.”

"Ons doel is om samen met andere bedrijven jaarlijks deze opleiding te starten om zo medewerkers op te leiden in de installatiebranche."
- Hans Baan - De Groot Groep

De inhoud van de sprinklermonteur bbl-opleiding

Deelnemers solliciteren bij één van de twee deelnemende bedrijven. Daarbij is het belangrijk voor de deelnemers om te kijken welk bedrijf het beste bij hen past. De Groot Installatiegroep is een grootschalige organisatie waar naast Brandbeveiliging ook installatie-, elektrotechniek en een S&O afdeling aanwezig is. Aqua+ is gespecialiseerd in brandbeveiliging en sprinklerinstallaties. Dit maakt dat een deelnemer kan kiezen tussen installatietechniek in de breedte en het specialisme brandbeveiliging.

“Ik begeleid de deelnemers van Aqua+ van sollicitatie tot plaatsing. Als ze de opleiding afronden, gaan ze een mooie toekomst tegemoet. De opleiding richt zich namelijk op montage en is een mooie opstap naar interne doorgroeimogelijkheden. Medewerkers zouden bijvoorbeeld door kunnen groeien naar leidinggevende of servicemonteur.”
- Marloes Lammertink - Aqua+

Tijdens de opleiding tot sprinklermonteur werken de deelnemers vier dagen bij De Groot Groep of Aqua+ en leren ze het vak van een ervaren collega. Één dag in de week gaan ze naar school en leren ze onder andere vaktheorie, tekening lezen, Nederlands en rekenen. Direct bij de start van de opleiding gaan de deelnemers volledig aan het werk bij één van de twee bedrijven en werken ze naar het bbl-diploma.

Schermafbeelding 2020 12 17 om 09.42. 111921405002

De groep deelnemers die start aan de bbl-opleiding sprinklermonteur

 

De samenwerking met Endoor

Hans: “De groep die aan de sprinklermonteur opleiding werkte, vulde elkaar goed aan. Jacqueline (adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor) heeft de kennis van het opzetten van de opleiding en ik kon vanuit mijn vakgebied de inhoud bepalen. Jacqueline reageert snel, pakt alles snel op en schakelt goed tussen de verschillende partijen. Je kan merken dat zij veel ervaring heeft met dit soort trajecten. Het fijne is dat wij allebei hetzelfde doel voor ogen hebben, wat de samenwerking makkelijk maakt.”

“Bij Aqua+ hebben we al een intern opleidingstraject, maar we vinden het belangrijk dat onze medewerkers ook een mbo diploma halen. Dit omdat je bij een mbo opleiding vakken krijgt aangeboden die je bij onze interne opleiding niet krijgt.”
- Kristel Konst - Aqua+

Een tekort in de installatiebranche

De branchevereniging WIJ Techniek is al een geruime tijd bezig het tekort aan goed geschoold personeel in de installatiebranche te verminderen. Zo heeft Endoor | ROC van Twente eerder al de opleiding voor elektro- en installatiemonteur samengesteld om zo zij-instromers op te leiden naar nieuw werk in de installatiebranche. WIJ Techniek is een O&O-fonds dat namens sociale partners acteert. Zij faciliteren dit regionaal met publiek-private partners. WIJ Techniek verleent subsidies voor zij-instromers om zo mensen te stimuleren in de installatiebranche te komen werken.

 

Iedereen kan zich aanmelden voor de bbl-opleiding sprinklermonteur

De bbl-opleiding is toegankelijk voor zowel mensen die al in het installatievak werken als zij-instromers, jongeren en stagiaires. De deelnemers die de bbl-opleiding sprinklermonteur hebben reeds hebben afgerond waren bijvoorbeeld voorheen timmerman, slager of metselaar. Het voornemen is om de opleiding elk jaar te starten. Het is mogelijk om al bij De Groot Groep of Aqua+ in dienst te treden voordat de opleiding begint. 

Ben jij zelf geïnteresseerd in het volgen van de bbl-opleiding tot sprinklermonteur? Of is er binnen jouw organisatie ook eenzelfde behoefte? Neem dan contact op met onze adviseur bedrijfsopleidingen Jacqueline!
Neem contact op met Jacqueline

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn

Bel Jacqueline Mens-Bolhuis

Adviseur 06 - 10120274