Hoogspanningstechnicus

Op maat gemaakt in samenwerking met TenneT en door Netbeheer Nederland opgenomen in bijlage 3 van de BEI

Het kan zijn dat je bij een netbeheerder werkt zonder elektrotechnische achtergrond. Je hebt bijvoorbeeld wel een technische vooropleiding en/of een sterke affiniteit met techniek, maar geen afgeronde elektrotechnische opleiding. Wanneer je niet aan de juiste vooropleidingseisen voldoet, kun je niet deelnemen aan de Stipel opleiding BEI BHS / BEI BLS. 

 

Keuzedeel Hoogspanningstechniek opgenomen in BEI bijlage 3 

De beheergroep van Netbeheer Nederland heeft vastgesteld dat de inhoud van de opleiding “Keuzedeel Hoogspanningstechniek (crebo K1058)”, zoals samengesteld door ROC van Twente, is opgebouwd volgens het geldende kwalificatiedossier.

 

Dit betekent dat het keuzedeel Hoogspanningstechniek dat TenneT samen met Endoor | ROC van Twente heeft ontwikkeld per direct is opgenomen in de bijlage 3 van de BEI als “vereiste aanvullende opleidingen”. 

 

Download: BEI | bijlage 3: vaktechnische opleidings- en ervaringseisen

  

adviesgesprek

Voorafgaand aan de cursus Hoogspanningstechnicus, ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek van een uur. Daarin maken we kennis, bespreken we het cursusprogramma en bekijken we wat je tot nu toe gedaan hebt én waar je op dit moment staat. Daarna zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Je voldoet aan de instroomeisen en volgt vervolgens de gehele cursus hoogspanningstechniek. Na succesvolle afronding ontvang je een mbo-certificaat;
  2. Je voldoet deels aan de instroomeisen. Het voortraject Basis Elektrotechniek bestaande uit 3 contactdagen wordt geadviseerd;
  3. Je voldoet niet aan de instroomeisen. Een (elektro)technische BBL-opleiding wordt geadviseerd voordat je de cursus hoogspanningstechniek gaat volgen. 

  

voortraject Basis Elektrotechniek:

Het voortraject, genaamd Basis Elektrotechniek, is voor iedereen zonder (praktisch toepasbare) kennis van de elektrotechniek. Het voortraject bestaat uit 3 contactdagen en levert brede algemene kennis en benodigde vaardigheden binnen de elektrotechnische branche op. Deelnemers gaan hierbij praktijkgericht aan de slag tijdens de handvaardigheid- en praktijklessen. Daar brengen ze de geleerde theorie in uitvoer.

 

Onderdelen: 

  • Eigenmaken basisbegrippen;
  • Verbanden leggen tussen spanning ;en stroom;
  • Schakelingen opbouwen;
  • Diverse metingen uitvoeren aan installaties;
  • Elektrotechnische materialen bewerken;
  • Kennis maken met elektrotechnische gereedschappen

 

Deze module richt zich op de nut en noodzaak van hoogspanningsinstallaties, hoe een hoogspanningsinstallatie is opgebouwd en uit welke componenten het bestaat, de betekenis van SMART grid en van schematische tekeningen en functies en rollen die werkzaam zijn binnen een hoogspanningsinstallatie. 

 

cursus Hoogspanningstechnicus

De cursus Hoogspanningstechnicus biedt meer inzicht in de basis van de hoogspanning en de bijbehorende techniek. Er is aandacht voor veilig werken en het voorkomen en oplossen van storingen. De cursus waarmee je nog beter je werk kunt uitvoeren en/of je technische carrière switch vergemakkelijkt.

 

De cursus Hoogspanningstechnicus is ontwikkeld op basis van het brondocument Keuzedeel mbo hoogspanningstechniek (code: K1058). Dit keuzedeel bestaat uit een aantal modules met een aantal leerdoelen die onderverdeeld zijn in losse modules.

 

Module I - Basis HS-installaties  

3 contactdagen + zelfstudie & E-Learning

Deze module richt zich op de nut en noodzaak van hoogspanningsinstallaties, hoe een hoogspanningsinstallaties is opgebouwd en uit welke componenten het bestaat en de werking hiervan. Ook schematische tekeningen lezen en functies en rollen die werkzaam zijn binnen een hoogspanningsinstallatie worden behandeld.

 

Module II - Veilig werken

1 contactdag + zelfstudie & E-Learning

Deze module richt zich op de gevaren die veel voorkomend zijn binnen de hoogspanningstechniek, de veiligheidsmaatregelen en -middelen die de veiligheid v/d netten en medewerkers borgt, noodzakelijke procedures en het belang van onderlinge samenwerking.

 

Module III - Werkopdracht: onderhoud

2 contactdagen + zelfstudie & E-Learning

Deze module richt zich op veilig werken binnen het verrichten van onderhoudswerkzaamheden, welke soorten onderhoud gepleegd worden,

welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.

 

Module IV - Werkopdracht: storing

3 contactdagen + zelfstudie & E-Learning

Deze module richt zich op veilig werken binnen het verrichten van storingswerkzaamheden, welke soorten storingen veelvoorkomend zijn, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.

 

Module V - Werkopdracht: monteren van componenten

2 contactdagen + zelfstudie & E-Learning

Deze module richt zich op veilig werken bij het verrichten van montagewerkzaamheden, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.

 

duur cursus hoogspanningstechniek

De volledige cursus hoogspanningstechnicus heeft een doorlooptijd van maximaal 11 contactdagen, exclusief examen. 

 

afronding cursus hoogspanningstechnicus

De cursus wordt afgerond met een mbo-certificaat mits de deelnemer alle modules volgt en het examen afrondt met een positief resultaat. Indien de deelnemer het volledige keuzedeel volgt en voor het examen slaagt, ontvangt de deelnemer een mbo-certificaat. Het mbo-certificaat wordt vastgelegd in het diplomaregister van DUO. Daarnaast heb je nu de aanwijzing om je aan te melden voor het Stipel Examen. 

 

In de onderstaande video ontdek je meer over de samenwerking van TenneT en Endoor | ROC van Twente en de inhoud van de cursus. 

Media
Wil jij jouw medewerkers ook voor deze cursus opleiden? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Mail ons

Interesse?

LinkedIn

Bel Jacqueline Mens-Bolhuis

Adviseur 06 - 10120274 

Brochure

cursus Hoogspanningstechnicus 

Download brochure

deze scholingstrajecten vind je misschien ook interessant: