Kraamverzorgster worden binnen 15 maanden

Zijkant Endoorstart

Dit is een voorbeeld van een versneld en flexibel opleidingstraject op maat. Meer over Endoorstart

Endoor heeft samen met docenten van ROC van Twente en kraamzorginstellingen de versnelde opleiding Kraamzorg ontwikkeld op basis van de scholingsvraag vanuit meerdere kraamorganisaties in Twente. De eerste groep deelnemers is al volop bezig met de opleiding en de ervaringen zijn overweldigend. Emmy en Margaret (docenten ROC van Twente, team Onderwijs@Zorg), Elma (adviseur bedrijfsopleidingen Endoor) en Dorien en Klaasje (deelnemers van de opleiding Kraamzorg) vertellen over de opleiding.

 

De opleiding Kraamzorg is een gat in de markt

Elma is adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor en richt zich op de branche Zorg en Welzijn. Toen zij geluiden hoorde bij de kraamzorgorganisaties dat er een tekort aan kraamverzorgenden ontstaat, trok ze aan de bel bij het team Onderwijs@Zorg van het ROC van Twente. Samen met Chantal Haarhuis (teammanager Onderwijs@Zorg) en Judith Peters (Projectmanager College Gezondheidszorg) ontstond het idee om een opleiding te ontwikkelen specifiek voor de kraamzorg. Deze was er namelijk nog niet in Twente.

 

Emmy (docent ROC van Twente): “Omdat aan de ene zijde een tekort is aan kraamverzorgenden en aan de andere kant er geen opleiding voor specifiek kraamzorg is in Twente, is de versnelde opleiding Kraamzorg een gat in de markt.”

 

Deskundige docenten van ROC van Twente verzorgen de inhoud van de opleiding en begeleiding deelnemers

Emmy en Margaret, ROC van Twente docenten van de opleiding Kraamzorg, komen beide uit het werkveld. Ze zijn beiden Obstetrie verpleegkundigen en weten dus als geen ander wat het werk van een kraamverzorgende inhoudt en over welke vakkennis en competenties de kraamverzorgende moet beschikken. Bij het ontwikkelen van de opleiding Kraamzorg hebben zij samen met Elma van Endoor het onderwijsprogramma samengesteld. 

 

Margaret: “Emmy is sinds vorig jaar gestopt met het werken als gespecialiseerd verpleegkundige en ik ben 5 jaar geleden gestopt. Maar we zorgen ervoor dat we continu op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom kraamzorg. Dit doen we bijvoorbeeld met trainingen, scholing, het lezen van vakliteratuur en docentenstages. Deze kennis geven we door aan de deelnemers van de opleiding Kraamzorg.”

 

Emmy: “De opleiding Kraamzorg bestaat uit drie fases. De student maakt kennis met het leren en weer naar school gaan. Ook wennen de deelnemers aan de werkplek en hebben we het over hygiëne, de beroepsrol en de gewenste attitude. Vervolgens gaan we naar de specialiserende fase. Hier worden alle vakkennis en competenties ontwikkeld. Hier leren de deelnemers over het verzorgen van de baby, verpleegtechnische handelingen, de zwangerschap en baring, fysiologie en het samenwerken met de verloskundige. 

 

De anatomie is ook erg belangrijk. Vooral omdat deze opleiding toegankelijk is voor iedereen, dus ook mensen uit een heel ander werkveld die nooit geleerd hebben voor de zorg. De lessen worden door ons (docenten van ROC van Twente) verzorgd, maar ook Naviva Kraamzorg en collega’s vanuit de beroepspraktijk komen langs om hun ervaringen te delen. De opleiding wordt afgesloten met een praktijk en theorie examen.”

 

Opleiding Kraamzorg is de droom van veel deelnemers

De deelnemers zijn razend enthousiast en mogen zichzelf binnen 15 maanden Kraamverzorgende noemen als zij de opleiding met een positief eindresultaat afronden. Omdat de opleiding erkend is door het CZO, kunnen ze overal in Nederland als kraamverzorgende aan het werk. 

“Mijn droom was altijd al om kraamverzorgster te worden, maar ik heb de afgelopen 15 jaar in de supermarkt gewerkt. Mijn twee dochters zijn al enige tijd het huis uit en mijn man kwam vorig jaar thuis te zitten wegens hartproblemen. Dit was een reden om nu toch werk te maken van mijn droom. Ik ben op zoek gegaan naar vacatures en opleidingen in de kraamzorg en zodoende kwam ik de opleiding Kraamverzorgster van Endoor | ROC van Twente tegen. Een schoonzusje, die ook kraamverzorgster is, attendeerde mij er ook op. Het was net of het zo moest zijn!

Tijdens de opleiding loop ik met een werkbegeleider mee en leer ik de praktijk van hen. De theoretische onderbouwing leer je tijdens de lessen. Ik mag al veel zelf doen, zoals de baby in bad doen en de ouders begeleiden. Gaandeweg de opleiding is het de bedoeling dat je alleen aan de slag gaat bij een gezin.

De opleiding is echt wat ik zocht. Dit had ik 10-15 jaar eerder moeten doen. Het is jammer dat ik nog maar een aantal jaren heb voordat ik alweer met pensioen ga! Ik geniet er enorm van en zit helemaal op mijn plek. Het is prachtig om te zien hoe de ouders in hun rol groeien. In het begin zijn ze nog onwennig, maar als wij weggaan, redden ze zichzelf. Zo mooi om dat te zien!”
- Klaasje (55 jaar) - deelnemer opleiding kraamzorg

Opleiding Kraamverzorgende is een win-win voor iedereen

Omdat de opleiding kraamzorg maar 15 maanden duurt, is het erg aantrekkelijk voor werkgevers om snel goed opgeleide medewerkers te werven. Maar anderzijds is het voor de deelnemers ook aantrekkelijk omdat de opleiding een Leren-Werken traject is. 

 

Emmy: “Omdat veel deelnemers wat ouder zijn en dus afhankelijk zijn van een financieel inkomen, is deze opleiding helemaal perfect. Het inkomen valt niet weg en binnen 15 maanden hebben ze een mooie baan waar ze altijd al van droomden.”

 

De deelnemers hebben nog een ander voordeel: zij kunnen indien gewenst en mogelijk gebruik maken van het Twents Fonds voor Vakmanschap om zich te laten omscholen tot kraamverzorgende. Emmy: “Een aantal deelnemers hebben subsidie ontvangen voor het volgen van de opleiding. Het is een mooi initiatief om zo mensen het laatste zetje te geven om toch weer een opleiding te gaan volgen.”

“Een aantal jaren werk ik nu in de thuiszorg, maar ik wilde van jongs af aan altijd al de kraamzorg in. Daarom hield ik ook de websites van kraamzorginstellingen in de gaten. Toen ik de opleiding tot kraamverzorgster van Endoor | ROC van Twente zag staan op de website van Naviva greep ik direct mijn kans.

De kraamzorg spreekt mij heel erg aan omdat ik op die manier ouders op weg kan helpen in het nieuwe leven van ouders zijn. Ik vind het leuk om bij mensen thuis te komen en ik vind baby’s ook hartstikke leuk.

De opleiding voor de thuiszorg bestond uit veel in de schoolbanken zitten en nu leer je veel in de praktijk. Dat past ook beter bij mij, want ik ben echt een doener. Je hoeft maar een paar keer naar school, wat goed te combineren is. En omdat het een Leren-Werken traject is, verdien ik er ook nog eens bij. Daarnaast duurt de opleiding maar 15 maanden én kreeg ik een subsidie van het Twents Fonds voor Vakmanschap wat een deel van de studiekosten dekte. Alles bij elkaar is het een ideale opleiding!

Mijn dag bestaat uit met het gezin praten over hoe de nacht is gegaan. Ik maak dan een ontbijtje voor ze en doe wat huishoudelijke taken. Ook mag ik al veel zelf doen met de baby onder begeleiding. We zijn er om de ouders rust te geven en zelfverzekerder te maken. Dit doen we door ze voorlichting te geven over de handelingen. Dit vind ik ook het mooie eraan. Wij leren hen wat ze precies moeten doen zodat ze zelfverzekerd verder kunnen.”
- Dorien (22 jaar) - deelnemer opleiding kraamzorg
Ben jij een kraamzorgorganisatie die ook behoefte heeft aan goed opgeleide medewerkers? Of is jouw droom ook altijd al kraamverzorgende willen worden? Neem dan contact op met adviseur bedrijfsopleidingen Elma. Zij helpt je graag verder!
Neem contact op met Elma

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn

Bel Elma Lubberink

Adviseur 06 - 29541796