Een unieke samenwerking voor de bbl-opleiding sprinklermonteur

Zijkant Endoorstart

Dit is een voorbeeld van een versneld en flexibel opleidingstraject op maat. Meer over Endoorstart

Binnen De Groot Groep was er al een tijd de behoefte om medewerkers in de Brandbeveiliging (sprinklermonteurs) een aansluitende mbo-opleiding te bieden. Ook bij Unica is de behoefte aan goed geschoolde medewerkers groot. 

 

Ondanks dat ze in dezelfde niche werken, slaan ze toch de handen ineen om technisch personeel aan te trekken. Ze hopen hiermee dat zij-instromers de stap naar de techniek zetten of dat technische vakmensen zonder een diploma toch een diploma behalen. 

 

Samen met Endoor, WIJ Techniek en ROC van Twente is een mbo-opleiding speciaal voor deze groep ontwikkeld. Hans Baan (De Groot Groep) en Johan Wastenecker (Unica) vertellen over de unieke samenwerking.

“de behoefte was er al een tijdje..”

Hans Baan: “De behoefte aan een gedegen opleiding voor sprinklermonteurs is er al een tijdje. Voorheen leerden medewerkers het vak van een ervaren collega. Qua vakkennis komen zij dan ook niks tekort. De generieke vakken zoals taal, rekenen en digitalisering leren zij echter niet als sprinklermonteur. De behoefte aan een diploma was er echter wel en om dat gat te dichten, bood De Groot Groep de mogelijkheid de opleiding Installatietechniek te volgen om toch een diploma te kunnen behalen. Echter is het gat met wat ze daar leren en wat ze daadwerkelijk toepassen in hun werk te groot. Met uitstroom tot gevolg.”

 

Johan Wastenecker: "Toen ik hoorde dat De Groot en Endoor een bbl-opleiding tot sprinklermonteur ontwikkelden, dacht ik: 'dat is precies wat wij nog missen in ons opleidingsaanbod!'. Jezelf doorontwikkelen staat hoog in het vaandel binnen ons bedrijf. Ook vind ik het mooi dat wij met ons opleidingsaanbod werknemers die al jaren bij ons werken, maar om welke reden dan ook geen opleiding hebben afgerond, de kans kunnen bieden om toch een diploma te halen. Zo draag je bij aan een stukje zelfwaardering die ze dan krijgen. Daar ben ik trots op."

"Ons doel is om samen met andere bedrijven jaarlijks deze opleiding te starten om zo medewerkers op te leiden in de installatiebranche."
- Hans Baan - De Groot Groep

inhoud van de sprinklermonteur bbl-opleiding

Deelnemers solliciteren bij één van de twee deelnemende bedrijven. Daarbij is het belangrijk voor de deelnemers om te kijken welk bedrijf het beste bij hen past. Tijdens de opleiding tot sprinklermonteur werken de deelnemers vier dagen bij De Groot Groep of Unica en leren ze het vak van een ervaren collega. Één dag in de week gaan ze naar school en leren ze onder andere vaktheorie, tekening lezen, Nederlands en rekenen. Direct bij de start van de opleiding gaan de deelnemers volledig aan het werk bij één van de twee bedrijven en werken ze naar het bbl-diploma.

 

de samenwerking met Endoor

Hans: “De groep die aan de sprinklermonteur opleiding werkte, vulde elkaar goed aan. Jacqueline (adviseur bedrijfsopleidingen bij Endoor) heeft de kennis van het opzetten van de opleiding en ik kon vanuit mijn vakgebied de inhoud bepalen. Jacqueline reageert snel, pakt alles snel op en schakelt goed tussen de verschillende partijen. Je kan merken dat zij veel ervaring heeft met dit soort trajecten. Het fijne is dat wij allebei hetzelfde doel voor ogen hebben, wat de samenwerking makkelijk maakt.”

“Het sprinklervak is een vak opzich. Een specifieke opleiding daarvoor ontbrak nog in het opleidingsaanbod van Unica.”
- Johan Wastenecker - Unica
IMG 20220325 WA 111864820866

De groep deelnemers die start aan de bbl-opleiding sprinklermonteur

 

een tekort in de installatiebranche

De branchevereniging WIJ Techniek is al een geruime tijd bezig het tekort aan goed geschoold personeel in de installatiebranche te verminderen. Zo heeft Endoor | ROC van Twente eerder al de opleiding voor elektro- en installatiemonteur samengesteld om zo zij-instromers op te leiden naar nieuw werk in de installatiebranche. WIJ Techniek is een O&O-fonds dat namens sociale partners acteert. Zij faciliteren dit regionaal met publiek-private partners. WIJ Techniek verleent subsidies voor zij-instromers om zo mensen te stimuleren in de installatiebranche te komen werken.

 

iedereen kan zich aanmelden voor de bbl-opleiding sprinklermonteur

De bbl-opleiding is toegankelijk voor zowel mensen die al in het installatievak werken als zij-instromers, jongeren en stagiaires. De deelnemers die de bbl-opleiding sprinklermonteur hebben reeds hebben afgerond waren bijvoorbeeld voorheen timmerman, slager of metselaar. Het voornemen is om de opleiding elk jaar te starten. Het is mogelijk om al bij De Groot Groep of Unica in dienst te treden voordat de opleiding begint. 

Ben jij zelf geïnteresseerd in het volgen van de bbl-opleiding tot sprinklermonteur? Of is er binnen jouw organisatie ook eenzelfde opleidingsbehoefte?
Neem contact op met Jacqueline

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn

Bel Jacqueline Mens-Bolhuis

Adviseur 06 - 10120274