Mbo-certificaat: Hoogspanningstechnicus

Het kan zijn dat je bij een netbeheerder werkt, of gaat werken, zonder elektrotechnische achtergrond. Je hebt bijvoorbeeld wel een technische vooropleiding en/of een sterke affiniteit met techniek, maar geen afgeronde elektrotechnische opleiding. Dan is de gecertificeerde cursus Hoogspanningstechnicus (HST) iets voor jou.

 

De cursus Hoogspanningstechnicus biedt meer inzicht in de basis van de hoogspanning en de bijbehorende techniek. Er is aandacht voor veilig werken en het voorkomen en oplossen van storingen. De cursus waarmee je nog beter je werk kunt uitvoeren en/of een technische carrièreswitch vergemakkelijkt. 

 

De cursus is op maat gemaakt in samenwerking met TenneT en door Netbeheer Nederland opgenomen in bijlage 3 van de BEI-BHS. 

inhoud cursus hoogspanningstechniek

Voortraject Basis Elektrotechniek (niveau 2/3) (3 contactdagen)

Dit voortraject richt zich op de brede algemene kennis waarin de basisbegrippen, binnen de elektrotechnische branche, eigen worden gemaakt. Je gaat praktijkgericht aan de slag tijdens deze lessen. Door het volgen van een voortraject maak je alvast kennis met een aantal basisbegrippen welke de aansluiting naar de cursus Hoogspanningstechniek makkelijker maakt.

 

Module I - Basis HS-installaties  (niveau 4) (3 contactdagen + zelfstudie & E-Learning) 

Deze module richt zich op de nut en noodzaak van hoogspanningsinstallaties, hoe een hoogspanningsinstallatie is opgebouwd en uit welke componenten het bestaat en de werking hiervan. Ook schematische tekeningen lezen en functies en rollen die werkzaam zijn binnen een hoogspanningsinstallatie worden behandeld. 

 

Module II - Veilig werken  (1 contactdag + zelfstudie & E-Learning) 

Deze module richt zich op de gevaren die veel voorkomend zijn binnen de hoogspanningstechniek, de veiligheidsmaatregelen en -middelen die de veiligheid v/d netten en medewerkers borgt, noodzakelijke procedures en het belang van onderlinge samenwerking. Deze dag wordt afgerond met een VCA-VOL examen.  

 

Module III - Werkopdracht: onderhoud  (2 contactdagen + zelfstudie & E-Learning) 

Deze module richt zich op veilig werken binnen het verrichten van onderhoudswerkzaamheden, welke soorten onderhoud gepleegd worden, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.  

 

Module IV - Werkopdracht: storing  (3 contactdagen + zelfstudie & E-Learning) 

Deze module richt zich op veilig werken binnen het verrichten van storingswerkzaamheden, welke soorten storingen veelvoorkomend zijn, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden. 

 

Module V - Werkopdracht: monteren van componenten (2 contactdagen + zelfstudie & E-Learning) 

Deze module richt zich op veilig werken bij het verrichten van montagewerkzaamheden, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.

duur

14 contactdagen excl. praktijkexamen (gemiddeld 1 dag per week)

Naast de contactdagen gemiddeld 5 uur zelfstudie per week

waardepapier

De cursus wordt afgerond met een mbo-certificaat mits je alle modules volgt en het examen afrondt met een positief resultaat. Het mbo-certificaat wordt vastgelegd in het diplomaregister van DUO. Daarnaast heb je nu een VCA-VOL diploma op zak en de mogelijkheid om je aan te melden voor het Stipel Examen.

toelatingsvoorwaarden

Een technische vooropleiding en/of een sterke affiniteit met de techniek is wenselijk.

subsidiemogelijkheden

Voor deze cursus kun je gebruik maken van het STAP-budget. Met deze regeling kun je jaarlijks tot € 1000,- subsidie ontvangen. Die kan je gebruiken om een opleiding, cursus of training te volgen. Je investeert daarmee in je ontwikkeling. En zo blijf je interessant voor werkgevers.

 

Ontdek of je in aanmerking komt voor een scholingscheque bij Twents Fonds voor Vakmanschap.

startdatum en locatie

  • startdatum 04-04-2023
    einddatum 07-07-2023
    plaats Hengelo
    prijs € 4500,-
    prijs bij inzet STAP-budget €3500,-
  • Al onze cursussen, trainingen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw.
Prijs bij inzet
STAP-budget
€ 3500,-
direct inschrijven


Nieuwsgierig geworden en wil je
meer weten? Stel je vraag via de
mail of schrijf je direct in.
mail ons     direct inschrijven     incompany
Deze opleiding
wordt ook incompany
aangeboden.