Diabeteszorg

introductie

Verzorg jij als (zelfstandig) verpleegkundige of verzorgende cliënten met Diabetes Mellitus en wil jij meer weten over bloedglucosecontrole, vormen van diabetes en het juist toedienen van insuline? Met deze cursus diabeteszorg en subcutaan en intramusculair injecteren leer je meer over deze voorbehouden en risicovolle handeling en behandelmethodes bij diabetes en krijg je inzicht in bestaande richtlijnen en protocollen. 

Zorg dat je bekwaam bent om te injecteren 

Het toedienen van insuline met een injectiepen en het inbrengen/verwisselen van de naald/canule van een insulinepomp zijn vormen van injecteren. Injecteren is volgens de wet BIG een voorbehouden handeling. Dit mag je dus alleen doen als je bevoegd en bekwaam bent. Bevoegd ben je als je de vereiste diploma's hebt. Als je bekwaam bent, betekent dat dat je de juiste actuele vaardigheden beheerst om de handeling uit te voeren. Je bent als verpleegkundige of verzorgende zelf verantwoordelijk om je eigen bekwaamheid op peil te houden. 


inhoud cursus

Onderwerpen welke tijdens deze cursus behandeld worden, zijn:

 •  Je leert meer over diabetes type 1 en 2, de verschillende behandelingsmethoden, bloedglucosecontrole en hoe je moet omgaan met hyper en hypoglycaemie.
 • Je krijgt uitleg over de werking van insuline en hoe je dit toedient. Je gaat oefenen met injecteren met de insulinepen en het bepalen van de bloedglucose.
 • Je krijgt informatie over nieuwe ontwikkelingen zoals de “freestyle libre”, een zorgtechnologie die het prikken van een bloedglucose minder belastend maakt.
 • Na afloop heb je inzicht in welke consequenties jouw handelen kunnen hebben. 

 

 

 

 


duur

Aantal dagdelen les:

E-learning: in eigen tijd te volgen, voorafgaand aan de praktijkbijeenkomst

Eén praktijkbijeenkomst van 3 uur 

Toetsing op apart dagdeel (1 uur) 


studiebelasting

De theorie leer je door middel van een e-learning voorafgaand aan de training. Tijdens de praktijkbijeenkomst leer je hoe je de theorie kunt toepassen en worden de vaardigheden zoals het toedienen van insuline en het prikken van een bloedglucose geleerd.  


startdatum en locatie


 • Start datum 15-09-2021
  Prijs € 260,15
  Plaats Almelo

kosten

Prijs: € 260,14 (inclusief BTW)

De prijs voor deze module/opleiding/cursus bedraagt €215,-  vrijgesteld van btw als je werkgever (zorgorganisatie) betaalt. Voor zorgorganisaties zijn de cursussen namelijk vrijgesteld van BTW. Vermeld s.v.p. bij opmerkingen dat jouw organisatie in aanmerking komt voor deze vrijstelling zodat wij dat kunnen verwerken op de factuur.

Subsidieaanvraag mogelijk bij Twents Fonds voor Vakmanschap.


toelatingsvoorwaarden

De deelnemers moeten beschikken over een diploma VZIG of VP. 


waardepapieren

Getuigschrift

Deelnemers ontvangen een getuigschrift als zij voldaan hebben aan de volgende voorwaarden:

 • 100% aanwezigheid en bestudering van de e-learning
 • Aantoonbaar beschikken over voldoende kennis en vaardigheden om de handeling uit te voeren. 

direct inschrijven
Nieuwsgierig geworden en wil je
meer weten? Stel je vraag via de
mail of schrijf je direct in.
mail ons     direct inschrijven     incompany
Deze opleiding
wordt ook incompany
aangeboden.