het voorschakeltraject: snel kennismaken met de ouderenzorg

Vier Twentse zorgorganisaties De Posten, Liberein, Livio en Zorggroep Manna hebben hun krachten gebundeld om enthousiastelingen in te laten stromen in de ouderenzorg. 14 kandidaten hebben in 14 weken een basisscholing kunnen volgen en op verschillende locaties mogen proeven aan het vak. Maar liefst 12 deelnemers hebben besloten om definitief verder te gaan in de ouderenzorg. Op verzoek van de Zorgschakel heeft Endoor | ROC van Twente voortvarend de ontwikkeling van dit scholingstraject begeleid.  

 

van winkelmedewerker tot zorgprofessional

In 2030 zullen er naar verwachting vijftigduizend zorgprofessionals te weinig zijn in Nederlandse verpleeghuizen (onderzoek ABF Research in opdracht van ministerie van VWS). Elma Lubberink is als adviseur bedrijfsopleidingen (Endoor | ROC van Twente) één van de aanjagers van het voorschakeltraject om mensen voor de zorg te werven: “De sector Zorg & Welzijn ken ik door en door. Dus ik hoorde al snel dat de Zorgschakel dit maatwerktraject wilde starten. Endoor | ROC van Twente heeft mogen helpen het scholingstraject vorm te geven. De kennis rondom werving en interne processen is door P&O-adviseurs van de zorgorganisaties ingebracht.” De scholing heeft als doel om bijvoorbeeld een winkelmedewerker te laten kennismaken met de zorg. Elma: “Het is een win-win situatie. De kandidaat komt er al tijdens de scholing achter of de zorg interessant is en hoeft geen zekerheden op te geven. En de zorginstellingen weten precies welke vervolgopleiding de kandidaat nodig heeft om aan de slag te kunnen.”

De kandidaat komt er al tijdens de scholing achter of de zorg interessant is en hoeft geen zekerheden op te geven.
- Elma Lubberink

14 weken proeven in de zorgkeuken

De kandidaten dompelen zich onder in de zorg. Ze gaan aan het begin en eind van de week een dagdeel naar school. In de scholing maken cursisten kennis met ziektebeelden zoals dementie en oefenen gesprekstechnieken. In diezelfde weken worden zorglocaties bezocht en draaien deelnemers mee in de zorg of op de ondersteunende afdelingen zoals de linnenkamer.

 

een schot in de roos: 12 van de 14 kiezen voor de zorg

P&O adviseur Annet Holmes van ouderenzorgorganisatie Liberein is één van de bedenkers van het scholingstraject: “Het is voor ons heel belangrijk om nieuwsgierigen van alle niveaus warm te maken voor de zorg. Endoor | ROC van Twente heeft ons geholpen de scholing zo in te richten zodat deze voor deelnemers van zowel niveau 2, 3 en 4 geschikt is. Aan het eind van het traject kijken we samen met de kandidaat naar de beste vervolgstap.” Na de eerste scholing hebben maar liefst 12 van de 14 deelnemers besloten om definitief voor de zorg te kiezen. Holmes: “Toen ik dat aantal hoorde, dacht ik YES! Het is ons gelukt”

 

slim gebruik maken van mogelijkheden

Elma vertelt dat dit traject een samenwerking is van veel partijen en initiatieven: “Deelnemers kwamen in aanmerking voor een subsidie van het UWV en de ontwikkelkosten zijn uit een andere subsidie bekostigd.” ROC Twente heeft de kennis en ervaring ingebracht om de scholing vorm te geven. Elma benadrukt dat al die samenwerkende partijen met hun eigenheid het verschil maken in dit soort trajecten: “Het is onze taak partijen te verbinden en goed naar iedereen te luisteren. In dit traject merkte ik bijvoorbeeld dat de P&O adviseurs van de deelnemende organisaties vooraf onvoldoende geïnformeerd waren. Dan organiseer ik een extra bijeenkomst om ze bij te praten.”

 

ook mensen voor de zorg enthousiasmeren? dat kan!

Elma komt graag in contact met andere organisaties die erover denken mensen van buiten de branche voor de zorg te enthousiasmeren: “Ik denk graag mee over de ontwikkeling van scholingstrajecten. Een belangrijk advies dat wij geven, is om de scholing goed aan te laten sluiten op geplande vervolgopleidingen. Het is zonde als een kandidaat na de kennismaking niet verder kan doordat de vervolgopleiding nog niet start. Dus neem contact op, dan praat ik graag verder over jouw vraagstuk.”

Een belangrijk advies dat wij geven, is om de scholing goed aan te laten sluiten op geplande vervolgopleidingen.
- Elma Lubberink

over de cursus

Wat was de vraag?

De Zorgschakel Twente heeft Endoor | ROC van Twente gevraagd een maatwerk scholing te ontwikkelen voor kandidaten die de ouderenzorg willen ontdekken. De lesstof helpt ze in te schatten of de ouderenzorg een branche is waarin ze willen werken.

 

Wat was het doel?

Nieuwe kandidaten werven voor de ouderenzorg

 

Aantal deelnemers?

14 deelnemers

 

Inhoud

De scholing duurt 14 weken. Thema’s als ziekte bij ouderen, voeding en gesprekstechnieken behoren tot de lesstof.

Meer weten over het voorschakeltraject?
Bel Elma

vrijblijvend gesprek?

LinkedIn

Bel Elma Lubberink

Adviseur 06 - 29541796