28-03-2019
| Win-win

Les krijgen op afstand een probleem? Niet voor de medewerkers van Philips

Hoi! Mijn naam is Renze en ik volg de opleiding Commerciële Economie aan het Saxion en momenteel studeer ik af bij Endoor. In het kader van mijn nieuwsgierigheid heb ik het lesgeven op afstand eens onder de loep genomen (en uitgeprobeerd), wat is dit eigenlijk en wat zijn hier de voordelen van? In dit artikel kom je erachter.

 

Veel personen zien het nut van lesgeven op afstand niet in, een deel van de Tweede Kamer zou zelfs willen dat wettelijk wordt vastgelegd dat een leraar fysiek aanwezig moet zijn in de klas. In het kader van duurzame inzetbaarheid van docenten biedt afstandsonderwijs echter een oplossing, dit bewijst docent Gerard Zielman van de in 2018 en 2019 tot topopleiding verkozen opleiding Elektrotechniek aan ROC van Twente.

 

Even wennen, zowel voor de docent als de deelnemers van Philips

Vooraf moet gezegd worden dat op afstand lesgeven niet voor iedere docent is weggelegd. Zo geeft docent Gerard aan dat hij de eerste paar lessen op locatie heeft gegeven zodat hij eerst de deelnemers leerde kennen, “de relatie is belangrijker dan de informatie” geeft Gerard aan. Om de lessen soepel te laten verlopen en de kennis op een goede manier over te dragen is een beetje ICT-vaardigheid wel vereist van de docent.

 

24/7 bereikbaar

De deelnemers van Philips zijn gezamenlijk bij STODT, dat hun locatie in Best, Noord-Brabant beschikbaar stelde, aanwezig. De deelnemers zijn te zien via een webcam, hetzelfde geldt voor docent Gerard die in zijn leslokaal meerdere camera’s heeft geplaatst. Mocht er een keer iemand verhinderd zijn en niet aanwezig kunnen zijn dan is dit ook geen probleem, deze personen kunnen de les gewoon vanuit huis volgen.

 

De deelnemers van Philips krijgen slechts één dag in de week les en dienen thuis hun huiswerkopdrachten te maken. Mochten ze hierover vragen hebben dan is docent Gerard slechts ‘een appje’ van ze verwijdert. Ze hebben namelijk een groepsapp waar de studenten hun vragen in kunnen stellen, op deze manier krijgt iedereen de vraag mee waar ze allemaal van leren.

 

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Nadat het in het begin een beetje aftasten was, zowel voor de docent als de deelnemer, verliepen de lessen op afstand daarna vrijwel hetzelfde als op locatie. Enkele medewerkers van Philips gaven aan dat het persoonlijk contact toch wel een gemis is aan het op afstand les krijgen. Echter wordt dit goedgemaakt door de mate van bereikbaarheid van de docent en de besparing op kosten van tijdverzuim voor de deelnemers. Uiteindelijk is deze vorm van lesgeven voor iedereen een win-winsituatie gebleken!

Nieuwsgierig geworden of wil je weten
wat Endoor voor jou kan betekenen?
Neem dan contact met ons op.
Contact

waarom Endoor?

  • blended learning
  • wij kennen de regio
  • flexibel onderwijs
  • maatwerk
  • waardering van werkervaring