19-12-2018
| Leren en een gezin

‘Ik was niet van plan huisvrouw te worden’

Momenteel volgt ze de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Dat kan ze combineren met een baan en een gezin. Racha: “Ik was niet van plan om huisvrouw te worden. Racha woont nu vijftien jaar in Nederland. Ze heeft twee dochters in de leeftijd van twaalf en dertien jaar. In Syrië studeerde ze aan de kunstacademie.

 

Ze wilde niet thuis zitten en kwam eerst in de horeca terecht. Ze wilde de taal leren. “Als ik dan een foutje maakte was dat niet zo erg.” Ze werkt vijf jaar bij een broodjeszaak in Hengelo. “Ik leerde veel jonge mensen kennen en de taal onder de knie krijgen.” Ze herinnert zich een grappig voorbeeld. “Een klant had een broodje besteld. Daarna vroeg ik hem: Anders nog niks? Iedereen lachen. Die grap wordt nog steeds wel herhaald.”

 

Ze volgde nog eens een extra avondcursus Nederlands en komt daarna bij thuiszorgorganisatie de Stichting Brunnera terecht. Via een oud klasgenoot. Het is een stichting voor thuiszorg en verstandelijke gehandicapten. Waar ze ook als tolk fungeert. Nu oefent ze de Nederlandse taal meer. Om het bij te houden. Studeren doet ze thuis in de woonkamer. 

 

Haar kinderen weten inmiddels dat moeder werkt en studeert en zijn dan muisstil. “Mijn man en ik hebben de taken verdeeld. Zonder een strak schema zou het niet kunnen.”

 

Ze kiest voor ROC van Twente vanwege het menselijke contact en de goede begeleiding. Haar doel is om later verpleegkundige te worden. “Het is een kwestie van keuzes maken. Ik heb gekozen voor leren en een gezin.”  

Bekijk de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg)
Naar de opleiding >