11-05-2020
| Interview Alex (cursist)

Alexander is het rolmodel voor Leven Lang Ontwikkelen

Als 23-jarige begon Alexander als glazenwasser bij Asito. Hij was eigenlijk van plan voor een korte periode het werk als glazenwasser te vervullen, tot hij wat anders zou hebben gevonden. Nu, 17 jaar later, werkt Alexander nog steeds bij Asito, maar tegenwoordig heeft hij de titel Meewerkend voorman en ondersteunt hij de Projectleider en Vestigingsmanager. In die rol is hij verantwoordelijk voor alle glazenwassers in Overijssel en is hij het aanspreekpunt voor klanten met betrekking tot glasbewassing.

 

Bezig met de derde opleiding

In de ochtend verwerkt Alexander zijn administratie, in de middag gaat hij in gesprek met klanten en aan het eind van de middag bereidt hij het werk voor de volgende dag voor. Maar dit kan ook helemaal anders zijn; geen dag is hetzelfde.

 

Zijn vader werkt zijn hele leven al als glazenwasser. Omdat hij nooit een opleiding heeft gevolgd, is hij dit fysieke werk blijven doen. Dit ziet Alexander niet voor zich voor zijn toekomst. Daarom is Alexander de opleiding Facilitair Medewerker niveau 1 gaan volgen die via Asito werd aangeboden.

Ik wil voorkomen dat ik over 20-30 jaar nog steeds fysiek werk doe

Vandaag is Alexander bezig met zijn 3e opleiding via Asito. Het begon met Facilitair Medewerker niveau 1, gevolgd door niveau 2 en nu niveau 3. Zodra de opleiding Facilitair Medewerker niveau 4 door zijn werkgever wordt aangeboden, gaat hij die ook volgen.

 

Asito investeert graag in haar personeel

Asito biedt zelf ook online trainingen aan, Alexander koos echter voor de opleiding van Endoor | ROC van Twente zodat hij ook buiten Asito met deze diploma’s aan het werk kan. De opleiding wordt betaald door Asito, dus voor hem is het alleen een investering van eigen tijd.

Binnen Asito zijn veel mensen met een lange staat van dienst en het bedrijf investeert ook graag in zijn mensen. Alexander: “Asito leidt graag zijn huidige personeel op om de perfecte fit te vinden. De mensen die al jarenlang werken bij Asito beschikken namelijk over de gewenste cultuur en het gedrag.”.

 

Een opleiding volgen als volwassene is eenvoudiger dan vroeger

Alexander: “De opleiding is niet echt moeilijk. De leermethode is niet meer hetzelfde als vroeger, dus in het begin word je een beetje onzeker en dan denk je “Kan ik het nog wel?”. Maar als je er weer eenmaal inzit, dan komt alles weer terug. Als volwassene ben je gemotiveerder en zit je in een klas met mensen die allemaal serieus zijn. Wat deze opleiding zo leuk maakt is dat ik in de klas zit met collega’s die ook bij de vorige opleidingen bij mij in de klas zaten. Dat maakt het strijden voor het winnen van opdrachten des te leuker, omdat je dit jaar wél wil winnen of juist je titel wil verdedigen.”

 

Alexander heeft nooit de ambitie gehad om een hoge manager te zijn. In zijn eigen woorden: “Ik ben geen man van de stropdas”. Het liefst werkt hij op operationeel niveau, maar hij laat alle opties open want een opleiding op het gebied van beveiliging lijkt hem ook wel wat.

Ik ben donders blij met de opleiding!

De opleiding Facilitair Medewerker (niveau 1 t/m 4) wordt aangeboden door Endoor | ROC van Twente

Sinds januari 2020 vormt Alexander samen met een aantal andere Asito medewerkers een klas voor de opleiding Facilitair Medewerker niveau 3. De opleiding die hij nu volgt, startte met 3 dagen Bootcamp op een ROC-locatie. Gedurende een jaar krijgt hij een halve dag per week les op school en daarnaast maken van huiswerkopdrachten in eigen tijd

 

Alexander: “Omdat je alleen met medewerkers van Asito in een klas zit, krijg je meer kennis van de diverse functies binnen het bedrijf. Normaal kom ik alleen met mijn eigen divisie in aanraking, maar door deze klas hoor je ook verhalen van andere functies. We hebben samen een groepsapp waar we ook dagelijkse bedrijfsdingen bespreken. Laatst verzocht iemand bijvoorbeeld om mondkapjes voor hun afdeling wegens de huidige corona crisis.”