28-04-2020
| Effecten Corona

De effecten van de Corona crisis voor Team Endoor

Voor elk bedrijf heeft de Corona crisis impact. Van het onderwijs wordt misschien wel het meest verwacht flexibel te zijn. Docenten worden genoodzaakt en uitgedaagd om online les te geven en er is onzekerheid wat betreft diplomering.

 

Voor Team Endoor is er ook veel veranderd: opleidingstrajecten liggen stil en ook klassikale cursussen en trainingen kunnen niet doorgaan. In deze blog lees je wat er allemaal veranderd is voor Team Endoor wegens de Corona crisis en hoe wij hiermee omgaan.

 

1. Het team wordt gemist!

Aangezien iedereen genoodzaakt is om thuis te werken, zien we elkaar niet meer zoveel. Door middel van Microsoft Teams kunnen we nog wel meetings organiseren en doen we regelmatig een rondje om te horen hoe het met iedereen gaat. Maar je mist toch je collega’s waar je tussen de bedrijven door mee kunt praten, overleggen en lachen. Daarentegen is de vrijmibo ingevoerd waar we digitaal met elkaar het weekend inluiden. Ook hebben we een heuse online quiz gedaan waarin onze collega Rick de quizmaster was. Wegens het succes, gaan we dit vaker doen!

 

2. Andere werkzaamheden voor onze adviseurs

Omdat alles in groepsverband door de Corona crisis is verboden, worden bijna alle opleidingstrajecten gestaakt of opgeschort en acquisitieafspraken afgezegd. De business van Team Endoor ligt dus nagenoeg stil. Dat maakt onze adviseurs niet minder druk. Ze zijn nu vooral bezig met het onderhouden van contacten, het in kaart brengen van leerwensen, het maken van nieuwe planningen en communiceren over online onderwijs. Ook hebben onze adviseurs nu de tijd om onderzoek te doen naar nieuw cursusaanbod en naar potentiële klanten om hen te benaderen voor eventuele samenwerkingen. 

We zijn nu meer aan het zaaien om na de Corona crisis te oogsten.
- Jacqueline, adviseur bedrijfsopleidingen

3. Scheiding van werk en privé is lastig door het thuiswerken

Aangezien Team Endoor thuiswerkt, is de scheiding tussen werk en privé wat lastiger op dit moment. Niet alleen het ritme van de dag is anders, maar ook bevindt het werk en het gezin zich nu op één plek waardoor het moeilijk van elkaar te scheiden is. Vooral voor de collega’s met kinderen kan het thuiswerken lastig zijn. Daarom is het kantoor nog wel geopend voor hen die even de concentratie kunnen gebruiken. Uiteraard hebben we een planning gemaakt, zodat er niet meer dan 2 personen tegelijk op kantoor aanwezig zijn. Aandacht voor blijven bewegen en ontspanning zoeken is ook extra van belang; sommigen voelen de kilo’s er al aankomen.

Het is een uitdaging om een balans te vinden met twee jonge kinderen thuis.
- Rick, adviseur bedrijfsopleidingen
Je staat de hele dag ‘aan’, dat is anders dan wanneer werken en wonen gescheiden is.
- Elma, adviseur bedrijfsopleidingen

4. Collega’s zijn nu genoodzaakt om mee te gaan met de tijd

Door de Corona crisis zijn we aangewezen op de digitale middelen om met elkaar in contact te blijven. Collega’s en docenten die nog sceptisch tegenover de online wereld stonden, zijn nu genoodzaakt mee te gaan met de innovatie. Dit is een groot voordeel omdat zij nu ook leren hoe je digitale middelen kunt gebruiken om het werk eenvoudiger te maken. Dit is echt een stimulans voor het flexibiliseren van het onderwijs.

5. ROC van Twente en Endoor schieten te hulp in de zorg

Vanuit MST hebben we de vraag gekregen om intern personeel en ‘zij instromers’ te scholen voor Verpleegtechnische Handelingen (VTH). Door de Corona crisis worden medewerkers van het MST op andere afdelingen ingezet waardoor er nieuwe handelingen moeten worden geleerd. Vandaar dat Endoor, ROC van Twente en Saxion bijspringen om de co-assistenten te ontlasten die normaal de training doceren. Ook bij andere zorgorganisaties worden via Endoor|ROC van Twente trainingen verzorgd om de mensen in de zorg te ontlasten en bij te spijkeren in de strijd tegen Corona.

 

6. Onderwijsontwikkeling staat juist niet stil

In tegenstelling tot de lessen die maar heel beperkt doorgaan, loopt de ontwikkeling van modulair lesmateriaal ‘gewoon’ door. We hebben in dat opzicht profijt van het feit dat er op dit moment aandacht is voor ‘online’ leren en digitaal onderwijs. Met de ontwikkelteams komen we nog elke week (online) samen en werken we aan de online cursussen. 

 

Veel ontwikkelaars hebben op dit moment juist meer ruimte om aan cursussen te werken, wat voor ons erg voordelig is.
- Leonie, Onderwijskundige

7. Erg veel onzekerheid, Endoor blijft positief

De Corona situatie brengt onzekerheid met zich mee. We vragen ons af wanneer weer fysiek lesgegeven mag worden en wanneer organisaties verder gaan met het investeren in hun medewerkers. Ondanks die onzekerheid blijft ons team innovatief, positief en gericht op de toekomst! Je bent nooit uitgeleerd.