13-02-2023
| 11 redenen

11 redenen waarom het volgen van een opleiding voor volwassenen juist een kans is

Je zit eraan te denken om weer een opleiding of cursus te volgen, maar iets houdt je tegen.. Veel mensen kijken met plezier terug op hun schooltijd, maar sommigen ook niet. Begrijpelijk dat je dan niet meer zit te wachten op les krijgen in de schoolbanken, echter is verder leren op latere leeftijd aan te raden. Niet alleen omdat je nu veel beter weet wat je wilt leren, maar ook omdat het schoolleven niet hetzelfde is als vroeger. 

 

Hierbij 11 redenen waarom je als volwassene toch die opleiding, training of cursus moet gaan volgen:

 

 1. Doe wat je altijd al hebt willen doen (bucketlist dingen)
  Werk je nu als administratief medewerker en heb je altijd al in de zorg willen werken? Of ben je nu werkzaam in de productie en heb je altijd al buschauffeur willen worden? Pak dan nu die kans! Je bent nooit te oud om te leren.

 2. Je kunt subsidie krijgen voor het bekostigen van een opleiding, training of cursus
  Omdat gemeentelijke instanties en overheden de arbeidsmarkt willen stimuleren, kun je subsidie krijgen voor het bekostigen van een opleiding, training of cursus. Het kan zelfs zijn dat je opleiding volledig vergoed wordt! Bij het Twents Fonds voor Vakmanschap kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een scholingscheque tot 5000 euro.

 3. Wanneer je doorgroeit binnen een bedrijf, dekt de werkgever vaak de kosten
  Mocht je ambities hebben om binnen je huidige werk door te groeien, dan is de kans groot dat je werkgever de kosten van de opleiding, training of cursus betaalt. De meeste werkgevers investeren graag in hun huidige personeel.

 4. Een nieuw vak leren kan resulteren in een hoger inkomen
  Deze reden spreekt voor zich; je bent blijven hangen in je werk én in je inkomen. Zodra je besluit om toch die opleiding, training of cursus te gaan volgen, kan dit resulteren in een andere baan of meer verantwoordelijkheden met een ander (hoger) inkomen.

 5. Vergroot de tevredenheid op je werk
  ‘Happy employees make a happy business’. Wanneer je weer uitdaging hebt in je werk, ben je meer gemotiveerd en presteer je beter. En dat maakt je werkgever ook tevreden.

 6. Je hebt meer focus dan toen je jonger was
  Vroeger zat je in de schoolbanken en leerde je wat je werd opgedragen. Dat kon het leren nogal moeilijk maken. Nu met alle werk- en levenservaring kies je zelf voor het vak dat je wilt leren, waardoor leren veel makkelijker gaat dan vroeger.

 7. Je leert samen met gelijkgestemden
  In een klas met meerdere volwassenen zal het leren makkelijker gaan; iedereen heeft er bewust voor gekozen om de opleiding of cursus te volgen, dus de sfeer zal anders zijn dan vroeger op school. Iedereen is gemotiveerd om zijn diploma of certificaat te behalen.

 8. Het is weer een nieuwe uitdaging
  Vooral wanneer je je verveelt op je werk of het gevoel hebt dat je al jaren hetzelfde doet, kan een opleiding voor een positieve nieuwe uitdaging zorgen. En ook voor meer zelfvertrouwen. Zo doorbreek je de routine waar je al zolang in zit. Maar ook als je momenteel werkzoekend bent, is een leuke nieuwe uitdaging net die stap over de drempel die jou verder helpt en het makkelijker maakt een baan te vinden.

 9. Je kunt je werk- en levenservaring gebruiken in je studie
  De materie van je studie is met je werk- en levenservaring veel herkenbaarder in de praktijk waardoor de materie makkelijker te begrijpen is dan vroeger.

 10. Wacht niet op ‘het juiste moment’ want die is er toch niet
  Stop met uitstellen en begin nu met een studie waarmee jij verder komt in je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Vooral in deze turbulente tijd is het belangrijk te blijven ontwikkelen en jezelf aantrekkelijk(er) te maken op de arbeidsmarkt. Het juiste moment is er nooit! Of eigenlijk is die er altijd ;)

 11. Je werkt en leert tegelijk
  Vroeger moest je jarenlang 5 dagen in de week naar school en had je daarnaast een bijbaantje. Nu je volwassen bent, combineer je werken en leren: je volgt een opleiding of cursus terwijl je werkt. Je kunt het geleerde dan direct in de praktijk brengen, je bent veel eerder klaar met je opleiding of cursus dan vroeger én je verdient geld terwijl je iets nieuws leert. Heel veel vliegen in één klap!

 

Endoor biedt in samenwerking met ROC van Twente een groot aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen die jou verder helpen in je loopbaan. Ons cursusaanbod biedt in elke branche een passende opleiding, training of cursus. Vind de opleiding die bij jou past en meld je direct aan!

Bekijk de opleidingen, cursussen en trainingen die passen bij jouw branche:

·      Financieel, administratie en economie

·      Zorg, Welzijn en Hulpverlening

·      Cursussen voor in de bouw

·      Cursussen in de techniek

·      Cursussen in de ICT

Heb je een vraag over je loopbaan?

Wil je bijvoorbeeld weten of de opleiding die je jaren geleden hebt gevolgd toegang geeft tot onze cursussen? Of heb je een andere loopbaan vraag?

Neem dan contact op met STIPT!


deze nieuwsberichten vind je misschien ook interessant